Bojnik Lebane Medveđa Vesti

Dobri rezultati Evropskog PROGRESa u infrastrukturi i zapošljavanju

Upravni odbor razvojnog programa Evropski PROGRES odobrio je danas na sastanku u Prolom Banji sredstva u vrednosti od 106.000 evra za realizaciju dva infrastrukturna projekata, od kojih je 50.00 evra opredeljeno za razvoj tehničke dokumentacije za rekonstrukciju odeljenja Opšte bolnice u Vranju, dok će 56.000 evra  biti uloženo u renoviranje Osnovne škole „Stojan Novaković“ u Blacu.

Stvaranjem tehničkih preduslova za rekonstrukciju dosadašnjeg paviljonskog tipa bolnice u Vranju otvara se mogućnost za dalja ulaganja i obezebeđivanje kvalitetnije zdravstvene zaštite za 250.000 stanovnika i stanovnica Pčinjskog okruga. Projekat u Blacu podrazumeva zamenu starih podova u osnovnoj školi  i treba da doprinese unapređenju uslova za učenje za 680 đaka ove škole.

Predstavljajući rezultate programa iz prethodnog tromesečja ocenjeno je da su već vidljivi efekti projektnih aktivnosti, među kojima se ističe napredak u oblasti infrastrukture. Naime, 40 glavnih projekata pripremljenih uz podršku Evropskog PROGRESa mogu da privuku potencijalne investicije u vrednosti od 29 miliona evra. Do sada je 15 lokalnih samouprava sa ovim projektima konkurisalo za finansiranje radova kod različitih državnih institucija, a četiri opštine su već dobile donacije veće od 1,5 miliona evra.

Čestitajući predstavnicima 34 programske opštine na do sada ostvarenim rezultatima, Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju posebno je istakla napredak koji je postignut u oblasti dobrog upravljanja i dodala da takav vredan rad na usvajanju i primeni ovih principa treba nastaviti i u budućnosti, sve u skladu sa Memorandumom o razumevanju koje su sve lokalne samouprave potpisale u novembru 2015.

„Vlada Švajcarske je opredeljena da nastavi podršku lokalnim samoupravama u Srbiji, a što bolje rezultate postignete do završetka Evropskog PROGRESa to je ta podrška izvesnija, a što je još važnije dobrobit za stanovništvo će biti veća“, istakla je Ursula Lojbli. Ona je stoga dodala da poziva sve partnere da ulože makismalni trud kako bi se program uspešno završio.

Grem Tindal, menadžer Evropskog PROGRESa je istakao važnost podrške preduzetništvu koja je takođe pokazala dobre rezultate.

„Do sada je omogućeno pokretanje 79 preduzeća u vlasništvu žena, mladih i pripadnika ranjivih grupa, dok su novootvorena preduzeća tokom prvih meseci rada zaposlila skoro 100 novih radnika i radnica, rekao je Tindal.

I projekat podrške lokalnim poreskim upravama u 16 opština, koji je podrazumevao unapređenje efikasnosti rada i ažuriranje baze podataka poreskih obveznika, prema sprovedenim analizama pokazuje da će opštine povećati prihode u proseku za 11 posto.

Evropska unija i Vlada Švajcarske su preko Evropskog PROGRESa podržale 248 projekata koji doprinose društvenom i ekonomskom razvoju 34 lokalne samouprave na jugoistoku i jugozapadu Srbije, a 136 projekata je već završeno.

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.