Jug Srbije Medveđa Vesti

Dodela subvencija poljoprivrednicima u Medveđi

Opštinu Medveđa posetila je poljoprivredna savetodavna stručna služba iz Leskovca (PSSS) koja je okupila poljoprivrednike iz opštine Medveđa, gde je održano predavanje i podela ugovora korisnicima poljoprivrednih gazdinstava.

Prisutne je pozdravio predsednik opštine, dr Nebojša Arsić, koji se zahvalio za dosadašnju pomoć i savete koje je PSSS uputila svim zainteresovanim licima u ovoj opštini.

poljprivredna-savet-sluzba-2
Iz Leskovca, ispred poljoprivredne službe prisustvovao je dr Bratislav Pešić, ujedno i profesor Više poljoprivredne škole u Prokuplju i glavni urednik Leskovačkog lista BERIĆET, kao i Aleksandar Mitić, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo.
„Budžetom za 2016-tu godinu, za poljoprivredu su opredeljena sredstva u iznosu od 10 miliona dinara, što je duplo više u odnosu na prošlogodišnji iznos. Od tog iznosa, 9,5 miliona namenjeno je za investicije u nabavku mehanizacije, grla stoke i sistema za navodnjavanje, dok je 500 hiljada opredeljeno za meru veštačkog osemenjavanja krava i junica“ – rekao je Arsić.

Ugovor je potpisalo 56 poljoprivrednika podsticajnog programa za nabavku fizičkih sredstava poljoprivrednih gazdinstava, ukupnog iznosa od 3.100.000 din.

poljprivredna-savet-sluzba-3

Do kraja godine ostaje po programu budžeta da se isplati i poslednja, četvrta tranša isplate za još 30 korisnika. Predsednik opštine dr Nrbojša Arsić napomenuo je ovom prilikom, da je konkurs za meru veštačkog osemenjavanja još uvek u toku, da je podneto oko 70 zahteva u ukupnom iznosu od 395.500 din.

Gospodin Pešić rekao je da je u planu i program prekogranične saradnje između Makedonije i Srbije, u okviru IPA – projekta međuregionalne saradnje u iznosu od 600 hiljada evra, gde bi opštini Medveđa bilo opredeljena polovina od pomenutog iznosa.

Učešće u razgovoru uzeli su i poljoprivrednici koji su ukazali na sveukupno stanje na terenu.