COVID-19 Srbija Vesti

Dogovor o proizvodnji vakcine „sputnjik“ postignut, do maja bi mogla da počne proizvodnja u postrojenjima Torlaka

Ruski Fond za direktne investicije i Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak saopštili su da su postigli dogovor o proizvodnji vakcine „Sputnjik ve“ protiv koronvirusa koja bi mogla da počne do maja u postrojenjima Torlaka, prenosi RTS.

Srbija će, dodaje se, postati prva zemlja u Jugoistočnoj Evropi koja će proizvoditi vakcinu „sputnjik“. Ta vakcina mogla bi da se izvozi kasnije u druge zemlje regiona, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu „Sputnjika ve“.

Direktor RDIF Kiril Dimitrijev izrazio je tim povodom zahvalnost vladi Srbije za konstantu podršku i poverenje u „sputnjik ve“.

„Srbija je među prvim zemljama u svetu koje su odobrile Sputnjik i koriste tu vakcinu radi zaštite stanovništva od koronavirusa. Proizvodnja ruske vakcine u Torlaku obezbediće lakšu logistiku i pomoći da se ubra program vakcinacije u zemlji“, rekao je Dimitrijev.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović zahvalio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, ruskoj vladi i RDIF-a na podrši u očuvanju zdravlja i života građana Srbije, navodi se u saopštenju.

Rekao je da će proizvodnja vakcine „sputnjika ve“ u Institutu Torlak jačati kapacitete naše zemlje u borbi protiv pandemije koronavirusa i otvoriti nove perspektive za distribuciju ove vakcine u regionu Jugoistočne Evrope.

„Transfer tehnologija za proizvodnju vakcine ‘sputnjik ve‘ iz Rusije u Srbiju doprineće obnavljanju suvereniteta naše zemlje na polju proizvodnje vakcine koja će biti važan resurs svake zemlje u budućnosti“, rekao je Popović.

Prvi kontigent vakcine „sputnjik“ u Srbiju je stigao 30. decembra, a vakcinacija ovim cepivom počela je 6. januara.

„Sputnjik“ je do sada registrovan u 56 zemalja sveta. Vakcina je, prema podacima objavljenim u časopisu Lanset, efikasna 91,6 odsto. Zasnovana je na humanom adenovirusu i daje se u dve doze.

Izvor: RTS