Srbija Vesti

Doktor Kon: „Ono što se može očekivati u narednom periodu je da se pojave i drugi slučajevi i na drugim mestima“

Doktor Predrag Kon rekao je da je prvi slučaj korona virusa u Srbiji potpuno očekivana situacija i da sada slede dalja ispitivanja a prvi koraci su kontrolisanje onih koji su bili u kontaktu sa zaraženim, prenosi Prva Tv.

Foto: Tv Prva

„Iako sam mislio da će prvi slučaj biti registrovan u Beogradu, ali nije. To znači da sistem funkcioniše kako treba. U ovom slučaju, pacijent se sam javio, nakon boravka u Mađarskoj. Kroz različita ispitivanja ljudi koji su bili u kontaktu sa pacijentom biće stavljeni pod nadzor i eventualno u kućni karantin“, kazao je doktor Kon.

Kada je u pitanju karantin doktor je objasnio da je važno znati da takve osobe ne mogu raditi niti deca mogu da idu u škole. Zdravstveni radnici trebalo bi da se pripreme za rad u izolaciji.

„Ono što se može očekivati u narednom periodu je da se pojave i drugi slučajevi i na drugim mestima, pogotovo u glavnom gradu, koji je najbrojniji“, rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, poruka građanima Srbije je sledeća – nastavljamo život kao i do sada, nema promena, škole i vrtići će raditi, jedino će pojedini delovi zdravstvenog sistema biti preopterećeni.

Na sreću, zbog samoizolacije prvog obolelog, nemamo ogroman broj osoba koje treba sada istpitati, da je bila reč o nekom mladom čoveku koji se druži, bilo bi daleko više posla, objasnio je Kon.

„Situacija nije nešto bitno promenjena, pratimo šta se dešava u svetu i za sada mislim da je stvar u okvirima kontrole“, zaključio je Kon.

 

Izvor:Prva Tv