COVID-19 Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Srbija Vesti

Dom zdravlja u Lebanu dobio kontejner-ambulantu od EU

U okviru podrške i pomoći Srbiji u borbi protiv epidemije korona virusa,  Evropska unija je prošle godine započela, a ove nastavila, sa donacijama kontejnera – ambulanti za prijem i trijažu pacijenata. Takav zdravstveni kontejner je postavljen i u krugu Doma zdravlja u Lebanu. Ovim povodom predsednik opštine Lebane, Ivan Bogdanović i njegov pomoćnik Goran Lazarević posetili su danas Dom zdravlja u Lebanu.

„Dom zdravlja u Lebanu dobio je od delegacije Evropske unije kontejner koji je opremljen sa neophodnom opremom za rad a vezano za trenutnu situaciju izazvanu Covidom-19. Ovaj kontejner namenjen je za trijažu prilikom ulaska u Domu zdravlja i od velikog je značaja što se tiče same organizacije rada službi u Domu zdravlja u ovoj situaciji gde imamo povećan broj pacijenata koji su pozitivni na Covid-19. U predhodnoj nedelji smo imali 23 pacijenata sa pozitivnim nalazom a samo od juče imamo još 10 novozaraženih lica, što je drastično povećanje i ovom prilikom bih uputio apel svim građanima da poštujemo mere Kriznog štaba i Vlade Republike Srbije. Vakcinacija je u toku, a do sad je na teritoriji opštine Lebane vakcinisano 2793 lica“ – kazao je predsednik Bogdanović i potvrdio informaciju da je jedno lice sa teritorije opštine Lebane juče preminulo u leskovačkoj Kovid bolnici od posledica virusa Korona.

Kontejneri sa nameštajem za trijažu i hitnu zdravstvenu negu omogućavaju trijažu pacijenata i pri tom sprečavaju pristup potencijalno inficiranih osoba objektima zdravstvenih ustanova. Opremljeni su krevetom za pregled, stolom sa dve stolice, beskontaktnim termometrom, manjim kontejnerima za medicinski i infektivni otpad i kantom za otpatke.

„Radno vreme Kovid ambulante u Lebanu je od 7 do 20 sati svakog dana. Poslednjih desetak dana povećan je broj pregleda u samoj ambulanti i time smo uočili povećan broj inficiranih građana. Evidento je da imamo porast broja i mlađih osoba, pogotovu kada je krenula školska godina u drugom polugodištu i ovaj kraći raspust, sve je to uticalo da se javljaju kompletne porodice a među njima i deca“ – kazao je za Info centar juga direktor Doma zdravlja u Lebanu, dr Vladan Stanojević dodavši da vakcinacija u Lebanu protiče uredno i da je do današnjeg dana u Lebanu vakcinisano gotovo deset posto građana  i 1300 revakcinisanih.

„Ovaj kontejner će nam puno značiti obzirom da su uslovi za trijažu mnogo kvalitetniji nego oni koji smo imali do danas, kvalitetniji za rad upošljenika koji će raditi u trijaži. Opremljen je kompletnom medicinskom opremom, uslovi su prijatniji, a obzirom da će kovid epidemija trajati verovatno još dugo vremena, ovaj prostor će nam i te kako puno značiti“ – dodao je dr Stanojević.

On je pozivao sve sugrađane da se putem portala e-uprava prijave za primanje vakcine, a ukoliko nisu u mogućnosti da to urade, da se jave svom izabranom lekaru, kako bi dobili pomoć u vezi sa prijavom.

 

infocentarjug.rs