Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Dronove za programiranje dobile osnovne škole Jablaničkog okruga

Na 24. godišnjicu od reosnivanja Rotati kluba Leskovac danas je u Skupštinskoj sali grada osnovnim školama Jablaničkog okruga i Centru za stručno usavršavanje uručen 31 dron za učenje programskih jezika u petom i šestom razredu. Ovaj značajan projekat koji je pokrenut prošle godine vredi 450.000 dinara i finansiran je od strane organizacije Rotari, dok je grad učestvovao iznosom od 100.000 dinara. Direktorima 23 leskovačke osnovne škole i 7 škola iz ostalih opština Jablaničkog okruga, te CSU su uručeni dronovi, dok je ranije danas završena obuka 60 nastavnika škola Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je čestitao predstavnicima Rotarija na godišnjici i zahvalio se na inovativnom projektu:

„Prethodna godina nam je pokazala koliko je dragocena digitalna pismenost i informatička opremljenost i načinjen je veliki trud kako bi se zbog novonastalih okolnosti neposredna nastava u vreme pandemije zamenila onlajn časovima. Stoga je veoma je važno da se digitalna pismenost razvija kod najmlađih, a još je važnije da se se deca što ranije zainteresuju za programiranje. U tome je značaj ovog projekta, posebno ako uzmemo u obzir da on uključuje i stručno usavršavanje nastavnika i podizanja digitalnih kompetencija nastavnika“.

Prof. dr Zorica Jestrović, guverner Rotarija za Srbiju i Crnu goru se zahvalila gradonačelniku na prijemu i istakla:

„Mi u Leskovcu više nismo gosti, već smo partneri grada i zajedničkim snagama radimo na usavršavanju mladih, kako bismo im omogućili da imaju alat u svojim rukama i da sve što nauče u teoriji mogu da primene u praksi. Pokušaćemo da uz podršku prijatelja dodatno unapredimo uslove u školama“.

Profesorka Biljana Đorđević, sekretar Rotari kluba u Leskovcu je govorila o aktivnostima ove humanitarne organizacije naglasivši da je prošla godina kluba protekla u znaku obrazovanja i opvog projekta:

„Danas smo imali sjajnu obuku u Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju, gde je rečeno, a sada ćemo i ponoviti da prosvetni radnici iskažu svoje potrebe, i mi ćemo se potruditi da obezbedimo svu tehniku koja im je neophodna. Lokalna samouprava i sve škole će u Rotari klubu Leskovac uvek imati dobrog prijatelja“.

infocentarjug.rs