Deca - Naša budućnost

Druga polovina leta – period kada se poveća broj stomačnih i respiratornih infekcija kod dece

U ovom periodu, naročito u drugoj polovini leta povećan je broj dece sa stomačnim i respiratornim infekcijama i poremećajima gastrointestinalnog trakta.Sve ovo praćeno je simptomima poput povraćanja, dijareje, ali i visoke temperature i to kod većine dece, koja ovih dana moraju kod lekara.

„Povećan je broj dece kod kojih se javljaju zdravstveni problemi i to naročito zbog stomačnih infekcija.Pored uobičajenih simptoma,poput poremećene ishrane i stolice, povraćanja, karakteristika je i povišena temperatura“,rekla je za Info Centar Juga, Valentina Videnović, pedijatar neonatolog.

Doktorka naglašava da se temperatura kod dece kreće i do 39 stepeni, kao i da u krvnoj slici dominira snižen broj leukocita i to sa predominacijom ćelija koje ukazuju na virusnu infekciju.
„Laboratorijski i klinički, obzirom da se deca ne testiraju na aktuelni korona virus, mogu se ipak povezati pojedini mališani i sa tim problemima“, smatra naša sagovornica.
Ipak, ono čega se roditelji najviše plaše je povišena temperatura, ali ne manje i dehidratacija dece.

„U svim ovakvim slučajevima, deca su morala da dobiju i terapiju, jer nekada samo pojenje i rehidracija nisu dovoljni.Tako da je aktuelna i primena antibiotika u ovom petiodu“.
Ono na šta treba obratiti pažnju je i da se dešava da stomačni problemi i povraćanje mogu da budu posledica upale grla kod dece.

„Kod male dece,povraćanje može da bude jedan od osnovnih simptoma i upale grla sa sekretima, zbog čega je i taj nagon na povraćanje.Zbog toga je zabluda da dete ima problem gastrointestinalne prirode, a da je zapravo problem sa grlom.Tako je kod ovih infekcija eventualna upotreba antibiotika obavezna“.

U drugim slučajevima, kada su u pitanju crevne viroze, onda je tu neophodan dijetalni režim ishrane i taj rekovalescentni period može da potraje i do desetak dana.Doktorka Videnović savetuje i upotrebu probiotika i sredstava za rehidraciju.