Mozda je bolje da ostanemo

Država i mladi

Republika Srbija je u poslednjih par godina donela brojna rešenja kako bi se sprečio odlazak mladih iz zemlje. Trend depopulacije Srbije koji je izazvan velikim negativnim natalitetom i iseljavanje mora se hitno rešiti. Najbolje rešenje po mišljenju svih sagovornika sa kojima smo imali razgovore jeste poboljšanje životnog standarda i potražnje za radnom snagom. Mladi koji imaju zaposlenje radije se odlučuju i za zasnivanje porodice i stvaranje potomstva.

Još jedan bitan dokument koji je Srbija donela jeste i Nacionalna strategija za mlade za period od 2015. do 2025. godine („Službeni glasnik RSˮ, broj 22/15) i Akcioni plan za period od 2018. do 2020. godine je dokument koji predstavlja sistemska rešenja najznačajnijih pitanja u različitim oblastima života mladih u Republici Srbiji, kao dugoročni plan. Uspešnom realizacijom Nacionalne strategije za mlade unaprediće se zapošljavanje i zaposlenost mladih žena i muškaraca, kvalitet i mogućnosti za sticanje kvalifikacija i razvoj kompetencija i inovativnosti mladih, aktivno učešće mladih oba pola u društvu, zdravlje i blagostanje mladih oba pola, uslovi za razvijanje bezbedonosne kulture mladih, podrška društvenom uključivanju mladih iz kategorija u riziku od socijalne isključenosti, mobilnost, obim međunarodne saradnje mladih i podrška mladim migrantima, sistem informisanja mladih i znanje o mladima i korišćenje i učešće mladih u kreiranju kulturnih sadržaja.

Značajna je i podrška koju mladi mogu dobiti u vidu konkursa za samozapošljavanje a koji svake godine raspisuje Nacionalna služba za zapošljavanje.

Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Srbije za period 2014 – 2024. godine („Službeni glasnik RS”, broj 85/14) teži uspostavljanju nove poljoprivredne politike, definisane u skladu sa principima modernog upravljanja javnim politikama i u skladu sa modelom evropske podrške poljoprivredi. Cilj je smanjiti zaostajanje u tehnološkom razvoju za konkurentskim zemljama i omogućiti efikasnije suočavanje poljoprivrednog sektora sa efektima klimatskih promena. Takođe, neophodno je povećati efikasnost prehrambenog lanca i konkurentnost poljoprivredno-prehrambenog sektora. Jedan od prioriteta je i obezbeđivanje stabilnog dohotka i poslovnog okruženja za poljoprivrednike i druge preduzetnike, ostvarivanje ekonomskih, ekoloških i socijalnih ciljeva održivog razvoja, u čemu multifunkcionalna poljoprivreda i ruralni razvoj imaju posebno mesto.

Članci su nastali realizacijom projekta „Možda je bolje da ostanemo“ koji implementira Info Centar Juga a delom sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.