Kosovo Vesti

Đurić: O registarskim tablicama dogovora još nema

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je u Briselu da je pitanje registarskih tablica i danas bila tema razgovora u Briselu, ali da dogovora dve strane još nema.

Prema njegovim rečima, dogovorom iz 2011. koji je sa Prištinom napravila tadašnja Vlada u Srbiji bilo je predviđeno da srpske tablice više ne postoje na području KiM.

”Mi se sada borimo protiv ukidanja naših tablica. Istovremeno borimo se i za to da omogućimo građanima koji sada koriste KS registarske tablice da imaju produženje važenja tog perioda jer po sporazumu iz 2011. period korišćenja tih tablica je trajao pet godina i on sada ističe”, rekao je Đurić novinarima u Briselu gde je juče nastavljen dijalog Beograda i Prištine na tehničkom nivou.

Đurić dodaje da bi najbolje bi bilo da se pitanje tablica ne vezuje za bilo kakva statusna pitanja i to je ono na čemu srpska strana insistira u razgovorima.

”Nemojte da pretvaramo automobile, kamione i prevozna sredstva u nosioce političkih poruka. Ako se ne slažemo oko statusa, hajde da prekrijemo te statusne simbole i omogućimo ljudima da putuju normalno”, poručio je Đurić.

On dodaje da još nema dogovora dve strane oko pitanja registarskih tablica, kao i da razgovori u Briselu idu teško jer da su opterećeni ”generalno nepovoljnom klimom u dijalogu Beograda i Prištine”.

”Mi se trudimo da ostanemo pozitivni i pre svega da zaštitimo ovaj interes vezan za očuvanje i opstanak naših tablica”, poručio je Đurić.

Tehnički dijalog delegacija Beograda i Prištine završava se sutra, a predviđeno je da se razgovara o razgraničenju severnog i južnog dela Kosovske Mitrovice.

 

Izvor: Kancelarija za KiM, Tanjug