Kosovo Vesti

Đurić: Priština pravi pogrešnu računicu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenjuje da Priština pravi pogrešnu računicu kada pokušava da Briselski dijalog prikaže kao neuspešan i izloži Srbiju pritiscima zapadnih zemalja.

Đurić je rekao da predstavnici Prištine idu od prestonice do prestonice i pokušavaju da ubede vodeće zapadne zemlje kako dijalog ne funkcioniše, kako ne daje rezultate, zbog čega treba izvršiti pritisak na Srbiju da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

U cilju toga, rekao je Đurić, Priština minira sprovođenje postojećih sporazuma, onemogućava normalizaciju funkcionisanja institucija u raznim oblastima, stalno ističući pitanje statusa sa željom da pokažu da dijalog ne uspeva i da onda ubede zapad da formalno pravno i faktički prizna jednostrano proglašenu i nelegalnu nezavisnost.

„Naravno to je potpuno pogrešna računica, Srbija u međunarodnoj zajednici nije u takvom položaju kako oni zamišljaju. Srbija je danas neuporedivo uglednija i na zapadu nego 1999. i 2008. godine kada je jednostrano proglašena nezavisnost“, kazao je Đurić.

Đurić je naglasio je da je to „pogrešna računica“ i da Srbija nije suočena sa takvom vrstom odluke.

„A i ako bi ikada bila suočena sa takvom vrstom odluke, svim donosiocima odluka i na istoku i na zapadu i na severu i na jugu je jasno kakav je odgovor Srbije. Srbija ni u sadašnjim ni u budućim pokolenjima neće razmišljati o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti“, rekao je Đurić i dodao da je to nešto što je zavet i prošlih i sadašnjih generacija za budućnost.

Priština želi da blokira normalan život, da bi pokazala da je jedino rešenje to da se prizna nezavisnost KiM, ocenio je Đurić.

„Ja moram da ih razočaram to ne samo da se neće desiti u ovom dijalogu, to se nikada neće desiti. Srbija i srpski narod nikada to neće prihvatiti“, rekao je Đurić i zaključio da politiku nametanja stavova treba zameniti sa politikom saradnje.