Kosovo Vesti

Đurić: "Zajednica srpskih opština će biti isključivo u funkciji zaštite srpskog naroda"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa ambasadorom Portugala u Republici Srbiji, Nj.E. Auguštom Peišotom.
Đurić je portugalskog ambasadora upoznao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine i naglasio značaj što skorijeg formiranja Zajednice srpskih opština za nastavak procesa normalizacije odnosa.

Zajednica srpskih opština, prema Đurićevim rečima, mora biti formirana u skladu sa dogovorima postignutim u Briselu, i svaki eventualni pokušaj prenebregavanja tih obaveza od strane Prištine biće napad na pregovarački proces i autoritet Evropske unije kao posrednika i garanta primene dogovorenog.

„Srpski narod na Kosovu i Metohiji želi da konačno dobije institucionalni instrument za zaštitu svojih kolektivnih prava, jer postojeći institucionalni mehanizmi, kao što smo mogli videti na primeru zakona o Trepči, ne garantuju ostvarivanje tih prava. Zajednica srpskih opština će biti isključivo u funkciji zaštite srpskog naroda, i ni na koji način neće povređivati prava drugih naroda na Kosovu i Metohiji“, rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju izrazio je očekivanje da će Portugal iskoristiti svoj uticaj u Ujedinjenim nacijama i Evropskoj uniji kako bi doprineo zaštiti prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.