Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Džinovski paradajz u Lebanu od 1,3 kg

U bašti Stanimira i Mirke Stajić iz Lebana, u plasteniku rastu džinovski paradajzi, teški i do 1,5 kg. Iako se poljoprivredom kako kažu bave iz hobija oni gaje domaću sortu paradajza jabučara čiji su plodovi teški više od kilograma. Pored džinovskih paradajza Stajići gaje i papriku, aroniju, maline i grožđe.

Domaća sorta paradajza jabučara u plastenku Stanimira i Mirke Stajić iz Lebana iznedrila je džinovske plodove teške do kilogram i po. Svake godine zasade oko 30 korena paradajza i od toga imaju prinos od 150 do 200 kg. Stajići su svoj radni vek proveli u Beogradu, a od kako su u penziji proleće i leto provode u svojoj kući u Lebanu gde u veoma lepo uređenom dvorištu gaje voće i povrće.

„Proizvodnjom paradjza se bavim poslednijh 6 godina od kako sam u penziji. Seme za ovu domaću sortu sortu paradajza jabučara sam nabavio od moje tetke. Ovo je zaista legendarna sorta paradaiza i ovaj paradajz je mogu reći „najbolji od najboljih“. Od ove sorte paradajza rastu zaista veliki plodovi teški i do 1,5 kg“ priča nam Stanimir Stajić. 

Ukus je neprevaziđen, sve novije pa čak i neke starije sorte ne mogu ni da mu priđu po kvalitetu.

  

 

Na pitanje u čemu je tajna ovako velikih, ali i ukusnih plodova paradajza, u šta smo se i sami uverili Stanimir odgovara. „Nema neke velike tajne. Sadim u plasteniku gde sam sproveo sistem kap po kap, paradajz i papriku ne tretiram veštačkim djubrivom već isključivo kokošijim djubrivom. Čuvam deset kokošaka i za djubrenje koristim samo to djubrivo i moram da naglasim da paradajz i papriku uopšte ne prskam“ kaže Stanimir i dodaje da ovakav vid proizvodnje povrća može da se svrsta u organsku proizvodnju.

U početku ljudi koji su dolazili kod Stajića nisu mogli da veruju da nije genetski modifikovano povrće. Povrće i voće kako kažu sade za svoje potrebe, ali ponešto i prodaju.

„Komšije i prijatelji kad dođu kod nas ne mogu da veruju da u našoj bašti raste ovakav paradajz bez prskanja i veštačkog đubriva. Kad neko dođe i zamoli me da mu dam kilogram paradajza ja uberem samo jedan plod“ priča nam Mirka Stajić.

 

Stajići pored paradajza i paprike, gaje i maline, grožđe i aroniju od koje prave izvanredan domaći sok. Sve rade sami sa puno ljubavi i na tradicionalan način što je verovatno i tajna ukusnih plodova koji rastu u njihovoj bašti.