Leskovac Vesti

Ekipa „Ljutko“ pravi najbolji ajvar u Leskovcu!

Ekipa „Ljutko“ pobednik je trećeg kvalifikacionog takmičenja „Izađi mi na teglu“ održanog u Leskovcu ispred Roda Mega koji je pokrovitelj celokupnog karavana. Pobednička ekipa plasirala se direktno u finale koje će se održati 22. oktobra na Zlatiboru.

Leskovac – Manifestacija koju treću godinu za redom održava organizacija Bašta mašta uz podršku Turističke organizacije Leskovac okupila je 17 ekipa. 
izadji-mi-na-teglu-002„U okviru ovog karavana takmiči se mnogo gradova, ali ja verujem da je naš leskovački ajvar, onaj koji se priprema od isključivo leskovačke paprike, po zaštićenoj recepturi i na tradicionalan način, bez konkurencije i najukusnji“, rekao je na otvaranju manifestacije gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je podsetio da je pobednik prvog takmičenja bila škola „Svetozar Krstić Toza“ iz Vučja.
I ove godine na tridesetak štandova veštinu spravljanja ajvara pokazali su učenici ove škole, Trgovinsko-ugostiteljske, Osnovne škole „Josif Kostić“, zaposleni u Turističkoj organizaciji Leskovac i Sportsko-rekretivnom centru Dubočica i mnogi drugi.

izadji-mi-na-teglu-003 leskovac-2

„U prestonici ajvara i dobrog ukusa održali smo treću godinu u nizu kvalifikaciono takmičenje na koje se odazvalo 17 takmičarskih ekipa. Proveli smo divan dan uz bogat celodnevni program tokom kojeg je prisutne zabavljao Tuti Fruti bend i trubači Stivena Durmiševića. Samo otvaranje je ulepšao nastup leskovačkih mažoretkinja, dok smo u popodnevnim satima imali prilike da uživamo u degustaciji leskovačke mućkalice pripremljene u restoranu “Dukat” rekla je Ljiljana Vukotić, organizator manifestacije.

leskovac-6 leskovac-5

Pobednike je birao tročlani stručni žiri u sledećem sastavu: Vesna Marković, diplomirani inženjer tehnologije i predsednica stručnog žirija, Jovan Marjanović, dugogodišnji radnik u ugostiteljstvu i Stanko Janaćijević, pomoćnik direktora TOL-a.
Pobednička ekipa „Ljutko“
Po mišljenju žirija najbolji ajvar pripremila je ekipa Ljutko“. „Kada spremaš ajvar sa srcem i uz dobro društvo uspeh ne može da izostane. Presrećni smo što zbog osvojene prestižne titule najboljeg ajvar majstora u Leskovcu i što že ekipa Poljoprivredne škole predstavljati svoj grad u velikom finalu. Ovo takmičenje je pre svega zabavno i sjajno osmišljeno ali kada na kraju dana i pobeda dođe, nema lepšeg osećaja“ – kaže kapiten pobedničke ekipe.
Recept za vicešampionski ajvar imala je ekipa “Blagi”, dok je treće mesto pripalo ekipi ”Ajvar Art”Pobednici su osvojili mini elektrik štednjak iz linije MBS Milan Blagojević Smederevo, drugoplasirana ekipa osvojila je posuđe „Metalac“ Gornji Milanovac, dok je treća nagrada bila mali kućni aparat.
Karavan“Izađi mi na teglu” nastavlja svoju potragu za najboljim receptom za ajvar u Srbiji, a na putu do finala obići će preko 20 gradovaNadmetanje za najbolji ajvar u Srbiji se nastavlja!