Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Vesti

Episkop niški  Arsenije još jednom se priključio humanitarnoj akciji na teritoriji opštine Medveđa

NJegovo Preosveštenstvo Episkop niški  Arsenije još jednom se priključio humanitarnoj akciji na teritoriji opštine Medveđa koja je započeta u ponedeljak 18. marta, u organizaciji Kola srpskih sestara iz Leskovca i udruženja „Samo sloga Srbina spasava“ iz Lebana.

U Medveđu je u pratnji Preosvećenog Vladike stigao kombi pun igračaka, odeće i slatkiša namenjenih deci i kuhinjskog pribora za šest porodica koje je danas Vladika obišao – četiri u Medveđi, jednu u selu Negosavlje, kao i jednu u selu Stanušići. Deo ove humanitarne pomoći je obezbeđen zahvaljujući novčanoj donaciji učenika gimnazije Svetozar Marković iz Niša, a slatkiše su obezbedili veroučitelji Eparhije niške na čelu sa koordinatorom verske nastave gospodinom Lazarom Pavlovićem, dok je drugi deo pomoći obezbeđen zahvaljujući Jovanu Miliću iz Niša, osnivača i globalnog direktora humanitarne organizacije „Nađi Raula“. Članice Kola srpskih sestara iz Leskovca obezbedile su u proteklih par meseci osam tona brašna kao osnove životne namirnice koja je takođe podeljena u okviru ovonedeljne akcije, a prikupljanje brašna je pomogla i škola „Kosta Stamenković“ iz Leskovca.

Tokom posete u pratnji NJegovog Preosveštenstva bile su ispred Kola srpskih sestara iz Leskovca gospođa Jelena Eraković, predsednica i doktorka Milica Timić, dečiji pedijatar iz Bujanovca, koja je obavila preventivne preglede i razgovore sa decom, od kojih su neka ometena u razvoju, a zajednički zaključak je da pomoć porodicama u ovom kraju ne može biti svedena na jednu humanitarnu akciju, već je potrebno da se haritativne delatnosti nastave. Preosvećenog Vladiku pratili su i arhijerejski namesnik jablanički Dalibor Stefanović, protonamesnik Slaviša Stanojević iz Leskovca, jerej Boban Vuković, paroh iz Medveđe, jerej Dragan Ilić, paroh iz Sijarinske Banje, kao i članovi udruženja „Samo sloga Srbina spasava“ iz Lebana.

NJegovo Preosveštenstvo Episkop niški je potom gostovao na radiju Medveđa, zajedno sa predsednicom Kola srpskih sestara gospođom Eraković. U polučasovnom razgovoru govorilo se o početku humanitarnih delatnosti Eparhije niške, kao i o budućim planovima i nastavku akcije pomoći porodicama ovog kraja.

Vladika je razgovarao i sa predsednikom opštine Medveđa dr Nebojšom Arsićem i direktorom Kulturnog centra Medveđa, Nebojšom Jakšićem, prilikom čega je dogovoreno da se u Kulturnom centru održi koncert Dečijeg hora Branko iz Niša, kao i gostovanje neke od predstava Pozorišta Lutaka iz Niša, te da se i tom prilikom uruče pokloni deci ovog kraja.

Ovonedeljnu akciju je pomogla i Vojska Srbije, obezbedivši terensko vozilo kojom je pomoć razvožena do okolnih sela.

Time je, po rečima oca Bobana Vukovića, za samo nekoliko dana uručena pomoć skoro stotini porodica u pedesetak sela na teritoriji ove opštine.

(Eparhija niška)