Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Episkop niški Arsenije služio Svetu Arhijerejsku liturgiju u Bošnjacu

U nedelju 16. septembra Episkop niški gospodin Arsenije služio je Svetu Arhijerejsku liturgiju u sedištu Arhijerejskog namesništva jablaničkog u Bošnjacu. Sasluživali su arhijerejski namesnik prvi leskovački protojerej Marko Adamović, namesnik drugi leskovački protojerej Dejan Stanković, namesnik vlasotinački protojerej stavrofor Zoran Stojanović, arhijerejski namesnik jablanički protonamesnik Dalibor Stefanović, sveštenici jablaničkog i drugih namesništava niške Eparhije jereji Stojan Pejić, Živojin Stoilković, Nebojša Stojanović, Dejan Dimitrijević, Dragan Mladenović, Goran Korda i jerođakon Nektarije (Đurić).

Svetoj Liturgiji su prisustvovali i predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović, predsednik opštine Medveđa dr Nebojša Arsić i predstavnik vojske Republike Srbije kapetan Milan Golubović sa vojnicima. Duhovne pesme tokom liturgije izvodio je crkveni hor Branko iz Leskovca.

 

 

Tokom svete liturgije u čin protojereja vladika je proizveo jereja Stojana Pejića iz Lebana, revnosnog penzionisanog sveštenika, i protonamesnika Dalibora Stefanovića Arhijerejskog namesnika jablaničkog.

Za pokazanu ljubav i nesebičnu pomoć Crkvenoj opštini Bošnjace Arhijerejskom gramatom odlikovan je protojerej-stavrofor Milorad Niškić paroh busijski poreklom iz Bošnjaca.

U svojoj arhipastirskoj pouci Preosvećeni Vladika niški je besedio o talantima, odnosno o tome čemu čovek treba da teži u svom životu, podsetivši verni narod da „Ako ne radimo na sebi i ne razvijamo one blagodatne darove Duha Svetoga, onda će nam se ti darovi blagodetni oduzeti… Ne misli se na materijalne ovozemaljske darove, već na one Nebeske, duhovne… Onaj koji ne bude radio na sebi i ne razvija te svoje darove i ne živi onako kako Gospod u Jevanđelju zapoveda, uzeće mu se i oni blagodatni darovi koje je dobio, a dodaće se onome koji te svoje duhovne darove razvija… …Poruka današnjeg Jevanđelja (je) da su ona duhovna, Nebeska dobra i blaga iznad onih materijalnih i zemaljskih koja su prolazna.“

  

 

Događaj se nastavio trpezom ljubavi na kojoj je bilo preko stotinu ljudi, a u duhu gostoprimstva koje neguje ova Crkvena opština, a onda su podeljeni simbolični pokloni, predsedniku opštine Lebane penkalo u filigranu uz želje da uvek donosi odluke na korist svog naroda, a vladiki Arhijerejski štap kao simbol duhovne vlasti. U sali je vladala prijatna atmosfera zadovoljstva što crkva, država, vojska i narod Božiji pokazuju jedinstvo, što je posebno važno u ovim opštinama koje gravitiraju uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom. 

Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški G. G. Arsenije je kasnije tokom dana u pratnji predsednika Opštine Lebane i sveštenstva obišao hram Svetog Nikole u mestu Togočevce i novo sagrađeni hram Svetog Jovana u naselju Pertate.