Bojnik Jug Srbije Vesti

EU i Švajcarska investiraju u izgradnju vodovoda u Bojniku

U opštini Bojnik u naselju Gornje Brijanje u toku su radovi na izgradnji vodovodne mreže koja će omogućiti da 200 domaćinstava dobije zdravu pijaću vodu. Za radove koji podrazumevaju izgradnju oko 3.500 metara vodovodne mreže, kao i priključaka sa vodomerima i vodomernim šahtama, Evropska unija i Vlada Švajcarske su preko razvojnog programa Evropski PROGRES uložile 98.000 evra, a opština Bojnik  11.700 evra.

„Pored poboljšanja opštih uslova života stanovništva, ovim projektom će se takođe značajno poboljšati uslovi za rad i boravak u osnovnoj školi i vrtiću u Gornjem Brijanju, a naš plan je da tokom 2017. godine voda stigne u još pet mesnih zajednica“, – rekao je predsednik opštine Bojnik, Nebojša Nenadović.

 

Predsednik opštine je posebno istakao da će u skladu sa osnovim principima dobrog upravljanja, biti izrađen Pravilnik koji će da reguliše potrošnju novca prikupljenog od naplate priključaka za vodu, što će doprineti povećanju transparentnosti i efikasnosti u radu lokalne samouprave.

Planirano je da radovi na izgradnji vodovoda u Gornjem Brijanju budu završeni za 120 kalendarskih dana, a izvođač radova je građevinska frima „Invest-Produkt“ iz Lebana koja je izabrana u postupku javne nabavke.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i VladaŠvajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).