Blace Lebane Vesti

Folkloraši iz Lebana i Blaca oduševili bugarsku publiku

Proteklog vikenda u manastiru Zemen u Bugarskoj, koji je inače pod zaštitom UNESK-a, održan je tradicionalni sabor narodnog i folklornog stvaralaštva. Ova tradicionalna manifestacija se održava povodom manastirske slave.

Manifestacija kod naših suseda Bugara ima veliki značaj i okuplja folklorne ansamble iz čitave Bugarske. Ove godine po prvi put su imali i goste iz Srbije. Čast da predstave srpsko narodno stvaralaštvo bugarskoj publici imali su KUD “Jablaničko kolo” iz Lebana i KUD “Stojan Novaković” iz Blaca. Ni kiša i malo hladnije vreme nije omelo srpske folkloraše da se predsatave u najboljem svetlu i oduševe bugarsku publiku.

Zemen smotra folklora 01  Zemen smotra folklora 02  Zemen smotra folklora 014

Kako je za naš portal izjavio Tomica Jović umetnički rukovodilac KUD-a “Jablaničko kolo”, u bugarskoj su naišli na veoma srdačan i gostoljubiv prijem. Bugari veoma cene folklor i narodno stavaralaštvo, što govori i činjenica veoma velike posećenosti i velikog interesovanja tamošnjih medija za ovu manifestaciju, naglašava Jović. Da su talentovani lebanski folkloraši oduševili bugarsku publiku govori i činjenica da su dobili poziv za još jedno gostovanje u Bugarskoj, 11. i 12. juna.

Zemen smotra folklora 03 Zemen smotra folklora 04 Zemen smotra folklora 05 Zemen smotra folklora 06  Zemen smotra folklora 012   Zemen smotra folklora 010

Inače KUD “Jablaničko kolo” ima dosta poziva za gostovanja širom naše zemlje i inostranstva ali nažalost ne mogu da realizuju sva gostovanja zbog manjka finansijskih sredstava, jer uglavnom roditelji čija deca su čalnovi KUD-a, sami finansiraju putne troškove.

Zemen smotra folklora 011   Zemen smotra folklora 09  Zemen smotra folklora 08

Zemen smotra folklora 07  Zemen smotra folklora 013  Zemen