Kultura

Foto: Nišville 2018. – Oboreni svi rekordi posećenosti – Dominirali Inner Circle, The Manhattan Transfer, Lisa Simone i Gipsy Kings

Prvog dana Internacionalnog Jazz festivala Nišville otvorio je Monsegour Youth Band ft. Guests form Niš.

Nakon njih, nastupio je Lazar Tošić Kvintet ft. Marko Djordjević (SRB).

Lazaru Tošiću, jednom od najboljih i najdugovečnijih džez bubnjara sa ovih prostora, dodeljena je nagrada za životno delo, koje Nišville tradicionalno dodeljuje najznačajnijim Jazz umetnicima.

Usledio je nastup poznatog svetskog alt-saksofoniste, flautiste, kompozitora i aranžerea Kenija Gareta sa svojim Kenny Garret Quintet-om (USA).

Bend sa Jamajke – INNER CIRCLE (JAM, FRA, CIV), osnovan davne 1968. bio je sledeći na programu ovogodišnjeg Nišvill-a. Bend poznat i kao The Bad Boys of Reggae oduševio je publiku svojim sjajnim rege zvukom. Nastup na Nišvilu je u okviru njihove svetske turneje, kojom obeležavaju 50 godina od osnivanja.

Usledio je i nastup THE PAZ BAND-a (ISR) iz Tel Aviva. Oldschool rock orijentisanog sastava pod snažnim uticajem bluesa i pevačicom karakterističnog glasa Gal de Paz.

Drugog dana Nišville-a na Earht & Sky Stege-u nastupili su Wojcinski/Symanda Quartet (POL), a zatim i Vein Trio (CH).

Usledio je nastup Dmitry Baevsky Quartet-a (RUS/USA/FRA)

Jedan od najpoznatijih bunjara na prelazu u novi milenijum, Omar Hakim, nastupio je sa svojom suprugom pijanistkinjom Rachel Z u sastavu „OZ Experience“.

The Manhattan Transfer (USA) – najpopularnija i najuticajnija vokalna džez grupa svih vremena nastala je u današnjoj formi 1972. godine, a osnovao je Tim Hauser. Za 4 decenija postojanja, grupa je objavila 29 albuma i osvojila čak 10 Gremmy nagrad uz 20 nominacija.

Sledeći na glavnom stejdžu Nišvilla bio je sedmočlani rhythm & blues combo – Teh Juke Joint Royals. Sastav je posvećen „Race music“ zvuku kasnih 40-tih godina XX veka.

Program drugog dana festivala završen je nastupom jedne od najboljih pevačica Bugarske – Ruth Koleve.

4. dana internacionalnog Jazz festivala Nišville nastupili su Ural Dixilend Band, dixieland sastav osnovan 1969. godine u Čeljabinsku (Rusija)

Usledio je nastup jednog od najboljih litvanskih muzičara saksofoniste Kestutis Vaiginis i njegovog benda.

Black Art Jazz Collective vazi za All Stars super grupu. Osnovana je 2013. i ubrzo postala jedan od najkvalitetnijih kombo jazz sastava.

 

Li Xiaochuan Quintet sastav je, čiji lider već nekoliko godina jedan od vodećih kineskih Jazz muzičara.

Usledio je i koncert večeri The Gipsy Kings

Direktor festivala Ivan Blagojević uručio je gitarsiti Pacu Baliardiju Grand Prix – statuetu  Šabana Bajramovića koja se dodeljuje za fuziju đžeza sa drugim muzičkim pravcima.

Nakon dodele, na sceni im se pridružio i duvački sastav Fejata i Nebojše Sejdića.

Za kraj, nastupio je Najda South Side Orchestra.

Foto: D.A.