Društvo Vesti

Foto priča: Bistrica, Rumunija

Bistrica je grad u Rumuniji koji se nalazi u severnom delu zemlje, u istorijskoj pokrajini Transilvanija. Grad je upravno središte okruga Bistica-Nasaud. Bistrica se nalazi na 110km severozapadno od grada Kluža, i smešteno je na obali istoimene reke Bistrica po kojoj je i dobio ime.

Grad je dobio ime po reci Bistrici, i vodi poreklo od slovenske reči bistro. Glavne privredne grane ovog okuruga su konfekcije , obrada drveta , jer u ovom okrugu sume poktrivaju 35 ukupne povrsine , zatim masinogradnja , industrija plasticnih materija , industrija sklopova i rezervnih delova za vozila , prehrambena industrija , vocarstvo i stocarstvo . Grad Bistrica , prestonica okruga , nalazi se na na jednoj od najprometnijih saobracajnica prema Moldaviji , istocnoj zoni Rumunije, i Transilvaniji , odnosno prema gradovima Sucava i Kluz Napoka .

Novinari iz nekoliko redakcija sa juga Srbije borave u trodnevnoj poseti ovom prelepom gradu. Posetu je organizovala kompanija TeraSeel koja je pre dve nedelje kupila deo leskovačke fabrike Interlemind. Poseta je organizovana kako bi se predstavnici medija upoznali sa kompanijom, kao i da obiđu 14 bivših radnika Interleminda koji se nalaze na obuci u fabrici TeraSeel.

Novinari su obišli fabriku gde su im nadležni predstavili proizvodni proces, a ujedno su im predastavili i svoje planove za proizvodni pogon u Leskovcu, koji bi prema najavama sa proizvodnjom startovao u septembru. Nakon toga su im ljubazni domaći pokazali neke od znamenitosti Bistrice.

Foto galerija.