Kosovo Vesti

GAZIVODE ČEKAJU VUČIĆA! Na brani postavljena SRPSKA ZASTAVA DUGA 50 METARA!

Direktor javnog preduzeća za vodosnabdevanje i proizvodnju i distribuciju električne energije „Ibar“, koje upravlja Gazivodama, Srđan Vulović rekao je danas Tanjugu da se oni spremaju za posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, iako je ona, zasad, neizvesna.

Mi se spremamo kao da će predsednik doći i ja mislim da će se to dogoditi. Nema razloga da ne dođe, pogotovo zato što dolazi sa dobrim porukama i dobrim namerama.Vučić pokušava da reši kosovski problem u interesu svih zaintresovanih strana, i srpske i albanske – rekao je Vulović.

Na pitanje da li od juče postoje tenzije u blizini jezera Gazivode, s obzirom na pretnje iz Prištine da Vučić nema šta tu da traži, kao i zbog činjenice da je krajem avgusta bilo primećeno prisustvo američkih vojnika, što su u rukovodstvu „Ibra“ shvatili kao zastrašivanje, Vulović kaže da sada nema ničega što bi bilo alarmantno.

– Od sinoć se ništa nije dešavalo, na Gazivodama je sve uredno, nema stranih vojnika, nema kosovskih policijskih snaga, nema ničega što bi bilo alarmantno – istakao je Vulović.

On je ponovio da su Gazivode strateški veoma važne za obe strane, i za srpsku i za albansku, pre svega jer stanovnike južnog dela pokrajine, južnu Mitrovicu, Vučitrn, Srbicu, Obilić, Prištinu i druga naseljena mesta snabdeva vodom.
– Kamen spoticanja je i to što voda sa ovog jezera hladi postrojenja termoelektrane u Obiliću. Bez ove vode i bez njene upotrebe ne bi mogla da se proizvodi ni električna energija na KiM. Vodosnabdevanje pijaćom vodom i proizvodnja električne energije su dva glavna problema što se tiče albanske strane – objasnio je direktor „Ibra“.

Što se tiče srpske strane, glavni problem je, kaže, što se svi objekti nalaze na teritoriji Zubin potok, odnosno 90 odsto objekta je na našoj teritoriji i sa njima upravljamo.

– Mi radimo, mi proizvodimo, a prihodi se ubiraju južno na kosovskoj strani. Jezero Gazivode sa hidrosistemom zaista može da bude jedan veliki pokretač razvoja, ne samo Zubinog potoka nego celog severa Kosova. Ovo jezero je prelepo i ima fantastične mogućnosti za turizam, tako da je naš problem ekonomski – naveo je Vulović.

Odgovarajući na pitanje na koji način se rešava problem vodosnabdevanja Srba koji žive na severu KiM, Vulović kaže da je trenutno u izgradnji vodovod, a završetak radova se očekuje krajem ove godine ili sledeće godine.

Ističe da je Vlada Srbije za to obezbedila šest miliona evra, tako da će i Srbi sa severa takođe koristiti vodu sa jezera za vodonabdevanje.

Vulovović kao direktor preduzeća koje upravlja Gazivodama očekuje da predsednik Vučić konačno reši problem Kosova i Metohije, a samim tim i jezera koje je više puta bilo kamen spoticanja razgovora između srpske i albanske strane.

– Problemi već godinama tapkaju u mestu. Mislim da je konačno došlo vreme da se oni reše – zaključio je Vulović.

Jezero Gazivode se prostire jednom trećinom „na užoj teritoriji Republike Srbije, a dve trećine na teritoriji opštine Zubin Potok“.