Lepote juga - Crna Trava

Geografski položaj opštine Crna Trava

Teritorija Crne Trave je planinskog karaktera sa visinama između 346 i 1721 metra. Okružuju je planinski vrhovi Čemernika, Ostrozuba, Tumbe, Plane (Gramade) i Vlasinska visoravan.

Ove planine su poznate po stoletnim bukovim nastanima koji se u poslednje dve decenije nemilice seku. Na njima se nalaze i dva lovna rezervata – „Kačar – Zeleničje“, otvorenog tipa, i ograđeno Lovište „Valmište“, ispod Malog Čemernika. Lovišta, a i šume su bogate lovnom divljači: srna, jelen, divlja svinja, lisica, vuk, zec. Poslednjih decenija pašnjacima i šumskim prostranstvima, otkako se, zbog migracije stanovništva, livade ne kose a njive ne obrađuju, naglo se zaseva bela breza, koja menja izgled čitavog kraja.

Teritorijom opštine protiče reka Vlasina, a od većih vodotokova valja pomenuti Gradsku reku i Rupsku reku. Vlasinsko jezero je udaljeno 10 kilometara od varošice Crna Trava, a Vlasotince 45 kilometara. Najkraća veza sa Južnom Moravom je put Crna Trava – Ruplje – Predejane, koji je delom asfaltiran, premda je od vitalnog značaja za ovaj kraj. I uopšte, putna mreža u opštini je u izuzetno lošem stanju, premda opština preferira na zimske sportove i lovni turizam.

„Članci su urađeni u okviru projekta „Lepote juga: Crna Trava – turistički potencijali i mogućnosti“, koji sufinansira opština Crna Trava, a sprovodi Info Centar Juga. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“