Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Gimnazijalac iz Lebana boraviće 4 nedelje u SAD-u

Miljan Marković, učenik lebanske gimnazije boraviće 4 nedelje u SAD-u u okviru Međunarodnog letnjeg programa Bendžamin Frenklin koji podrazumeva intenzivni akademski program na koledžima i univezitetima u SAD. Skroman momak koji obećava veliki uspeh, kaže da će mu mesec dana provedenih u Americi značiti puno u školovanju ali i upoznavanju drugačijeg načina života, rada i školovanja.
Ovi programi su akademske prirode, i akcenat se stavlja na svetska pitanja, pored liderstva i društveno korisnog rada. Tokom trajanja razmene, učenici i nastavnici učestvuju u radionicama, društveno korisnom radu, vežbama timskog rada, sastancima sa liderima zajednice, razvijaju liderske sposobnosti i razgovaraju o specifičnim temama kao što su rešavanje konflikata, socijalno preduzetništvo ili ekološko upravljanje.
Svake godine po jedan učenik iz Srbije zajedno sa učenicima iz Evrope i Amerike u okviru ovog programa 4 nedelje provede u SAD-u. Ove godine predstavnik Srbije biće gimnazijalac iz Lebana Miljan Marković. Miljan je upravo završio treću godinu prirodno matgematičkog smera u Gimnaziji u Lebanu i kako kaže pored prirodnih nauka koje ga interesuju želeo je da se okuša i u jednom ovakvom programu i ne krije zadovoljstvo što mu je pošlo za rukom.
Miljan u razgovoru za Info centar juga ističe da je za ovaj program saznao tokom boravka u Petnici u januaru ove godine i to bukvalno poslednjeg dana za prijavu.
„Sredinom januara boravio sam u Petnici sa drugaricom Teodorom Srećković i svojom razrednom Dušankom Srećković i tu sam saznao za ovaj program na Univerzitetu Wake Forest u Severnoj Karolini. Za prijavu sam imao malo vremena jer sam za program saznao veče pre završetka konkursa. Iako je bilo malo vremena za prijavu odlučio sam da ipak konkurišem. Za prijavu je trebalo napisati dva eseja od po minimum 700 reči na temu zašto mislite da ste idealan kandidat za ovaj program i odgovoriti na 30-ak pitanja“ priča nam Miljan i dodaje da je to veče do pet sati izjutra priremao prijavu. Kako ističe i pored napornog ali korisnog rada u Petnici imao je veliku želju da pokuša da ode u SAD te mu nije bilo teško da celu noć priprema prijavu za program Bendžamin Frenklin. „Početkom februara javili su mi da sam prošao prvi krug i da se 7. februara javim u Američkom kutku u Nišu na intervju. Razgovor je trajao 40-ak minuta sa dvema osobama iz ambasade SAD u Srbiji. Pitanja su se odnosila na to šta mene interesuje u životu, kakvi su mi planovi i neke uopštene stvari iz života i nakon 7 dana javili su mi da sam ove godine ja izabran da predstavljam Srbiju u ovom letenjem programu“ ponosno ističe Miljan Marković.
Put SAD-a kreće 30. juna gde će boraviti do 28 jula. Četvoronedeljni letnji program će ugostiti 55 mladih lidera, od kojih je 45 mesta rezervisano za Evropske srednjoskolce, a preostalih 10 za Američke. Na programu će se diskutovati o globalnim pitanjima koja su od zajedničkog interesa, liderstvu, medijima, zajedničkom razvoju projekata, aktivnostima od javnog interesa, putovanjima u cilju obrazovanja, kao i u planiranju propratnih aktivnosti.
„Najpre idemo na Univerzitet Wake Forest u gradu Winston Salem u Severnoj Karolini gde ćemo boraviti 10-ak dana. Potom idemo u Filadelfiju na nekoliko dana, posle toga u Vašingnton gde ćemo posetiti istoimeni univerzitet i State Department. Nakon toga 13. jula vraćamo se u Severnu Karolinu i svako od nas ide u svoju porodicu gde boravimo još 10-ak dana“ ističe Miljan. On će u porodici boraviti sa svojim vršnjakom iz Modavije sa kojim je već ostvario kontakt.
Kako kaže od boravka u Americi očekuje da napreduje kao osoba u svakom pogledu, da ostvari nove kontakte i prijateljstva. „Sa većinom polaznika sam u kontaktu putem skajpa i u grupi na Fejsbuku i mogu reći da svako od nas ima neku posebnu priču, većina je orijentisana za društvene nauke i politiku. Ja iako sam da tako kažem prirodnjak želim da se okušam u nečem novom. Ovo me podstiče da napredujem, da vidim gde možda grešim a i da vidim kako drugi razmišljaju“ ističe ovaj ambiciozan i uspešan gimnazijalac.
Tremu je kako kaže imao malo ali u prevazilaženju mu je pomogla prošlogoišnja polaznica Dunja iz Kragujevca koja mu je prenela svoja iskustva iz SAD-a i rekla da ide bez birge i da je ovo jedno veliko iskustvo za mlade ljude.
Miljan je podršku imao pre svega od svoje porodice, potom od drugova iz škole i svojih profesora. Podršku mu je pružila i opština Lebane koja je finansijki pomogla njegov boravak u Americi.
Program je dobio ime po legendarnom Američkom drzavniku i diplomati Benjaminu Franklinu,​ ​čiji život i karijera predstavljaju nadahnuće svima koji rade na ja​č​anju međunarodne saradnje.
Mladi, uzrasta od 16 do 18 godina će imati jedinstvenu priliku da putem ove razmene u Sjedinjenim Američkim državama učestvuju u diskusijama i globalnim pitanjima koje se tiču kako evropske, tako i američke omladine. Program će biti usmeren na istraživanje pitanja kroz interaktivne aktivnosti i sticanje praktičnog iskustva. Učesnici će naučiti više o demokratiji, volonterizmu, načinu rešavanja konflikata i problema, veštini komunikacije, kritičkom razmišljanju, toleranciji, poštovanju različitosti, mladim liderima,​ ​o stvranju i izgradnji tima,​ ​i o značaju medija.​ ​Program će se takođe osvrnuti na slobodu izražavanja,​ ​prava i obaveze građana. Stipendisti će učestvovati u raznim aktivnostima poput obuka, radionica, lokalnim programima, putovanjima u cilju obrazovanja i drugim kulturnim manifestacijama.
Društvene aktivnosti unutar zajednice i smeštaj unutar američkih porodica će upotpuniti dozivljaj ​američke kulture tokom razmene.​ ​Po zavšetku programa stipendisti će prenositi stečeno znanje unutar svoje zajednice, radeći kao mladi ambasadori, šireći svoje iskustvo u Američkom kutku, prostoru, i organizacijama za razmenu studenata.