Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Gimnazijalci iz Lebana učestvuju na festivalu u Sarajevu

Šesti internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest počeo je juče u Sarajevu. Do 17. septembra festival će ugostiti skoro 150 mladih teatarskih stvaralaca iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Češke, dok će sarajevska publika uživati u vrhunskim predstavama, saopštili su organizatori. Srbiju na ovom prestižnom festivalu predstavljaju gimnazijalci iz Lebana sa predstavom „Sve je u redu“.

Kako je na konferenciji za medije, koja je održana u Centru za kulturu u Sarajevu, istakla direktorka festivala Jasna Diklić, za organizaciju ovog zahtevnog događaja zadužena je grupa entuzijasta koja je šestu godinu i pokretačka snaga Juventafesta.

„Juventafest je jedinstven po svom konceptu. Naime, svi učesnici su svih pet dana festivala u Sarajevu, prate program, pohađaju razne radionice i druže se, sklapaju prijateljstva i ništa im nije važnije od umetnosti i kreativnosti”  istakla je Jasna Diklić. 

Za odabir najboljih srednoškolskih predstava u regionu i šire pobrinula se selektor festivala Asja Krsmanović. Na adresu Juventafesta pristigle su desetine prijava iz cele Evrope i nije bilo lako izdvojiti one najbolje.

„Odlučili smo se za šest predstava koje su potpuno različite u odabiru tema, stilu, estetici, ali i pristupu rada dramskih pedagoga s grupama. Prije svega, cilj ovog festivala je da grupe koje se na različite načine uspješno bave teatrom, razmijene iskustva te da se znanja, kako učesnika tako i dramskih pedagoga koji s njima rade, nadograde i prenesu kroz gledanje predstava i razgovor. Pored toga, i domaća publika moći će da vidi šest odličnih predstava, da se druži s učesnicima i kroz predstave uđe s njima u dijalog o stvarima koje ih provociraju i o njihovoj viziji svijeta u kojem žive i stvaraju. Juventa je festival koji rade mladi za mlade i njegova vrijednost leži upravo u tome – da su svi dobrodošli, kao učesnici ili publika“ naglasila je Krsmanović. 

Ove godine Srbiju u Sarajevu predstavljaju gimnazijalci iz Lebana koji će nastupiti 17. septembra sa predstavom „Sve je u redu“, koja će ujedno i zatvoriti ovogodišnji takmičarski deo festivala. Predstava „Sve je u redu“ je dramatizacija romana Jasminke Petrović, koju je režirao Dušan Blagojević, a u predstavi glume članovi teatra Gimnazijalac iz Lebana.

Predstava je već pobrala mnoge nagrade na festivalima u Srbiji, a ovo im nije prvi nastup van granica Srbije, naime krajem juna su nastupili i na festivalu u Kotoru.

Nakon izvođenja predstave „Sve je u redu“ stručni žiri, koji čine Emina Minka Muftić, Slađana Zrnić i Igor Pavlović, proglasiće dobitnika Grand Prixa za najbolju predstavu te dodeliti Specijalnu nagradu festivala.