Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Gimnazijalci učestvuju na seminaru iz robotike i programiranja u Osijeku

Istraživačka stanica Petnica u saradnji sa partnerskom organizacijom Osijek Software City iz Hrvatske organizuje program dodatnog obrazovanja namenjen nastavnicima i učenicima srednjih škola iz Srbije i Hrvatske. Od 65 prijavljenih škola za osam mesta, Gimnazija iz Lebana izabrana je za učešće na regionalnom projektu STEM i robotike!
Učešće na projektu u Petnici i u Osijeku je besplatno za sve škole, a svaka škola može imati samo jedan tim koji čine 1 nastavnik i 2 učenika. Prvi seminar već je održan u Istraživačkoj stanici Petnica u januaru ove godine tokom kojeg su aktivnosti realizovane u petničkim laboratorijama i na radionicama iz oblasti  robotike, o čemu smo već pisali, a završni seminar održava se u Biznis inkubatoru Sveučilišta u Osijeku od 25. do 30. juna ove godine. Gimanziju iz Lebana u Osijeku predstavljaće učenice Katarina Stanojković i Teodora Srećković i profesorka matematike Dušanka Srećković.
Obrazovni aspekt projekta traje šest meseci i sadrži seminare u Petnici, Osijeku i aktivnosti u online fazi. Izabrane škole će sa svojim timovima imati prilike da sa najboljim stručnjacima iz Srbije, Hrvatske, EU i SAD rade na sopstvenoj edukaciju iz oblasti programiranja, robotike, inovativne nastave, kao i drugih tema vezanih za STEM oblasti. Na prvom seminaru u Petnici svaka škola, učesnik dobila je komplet robota STEMI hexabot.
Projekat „STEM obrazovanje i nove tehnologije u cilju regionalnog razvoja“ je osmišljen tako da izabrane srednje škole trajno dobijaju paket neophodan za realizaciju savremene nastave i vannastavnih aktivnosti u oblasti robotike, kao i paket obrazovnih programa. Ideja je da se školama na ovaj način pomogne da nakon projekta mogu uspešno svojim učenicima predstavljati robotiku, programiranje, prirodne nauke i inovacije (STEM oblasti).
Projekat su podržale Američke amabsade u Srbiji i Hrvatskoj, a seminaru u IS Petnica su prisustvovali predsatvnici Američke i Hrvatske ambasade u Srbiji. Projekat su organizovali IS Petnica i Osijek Software City. 
Učenicama i njihovoj profesorki želimo srećan put u Osijek i da uspešno završe seminar, a po povratku zajendo ćemo sumirati utiske iz Hrvatske.