Jug Srbije Vesti

Glamočić: Od ponedeljka vakcinacija goveda

Donacijom od 50.000 doza biće vakcinisana goveda u dva zaražena područja, a to su Pčinjski i Jablanički okrug, a za 10, a najkasnije 15 dana, počinje vakcinacija i u ostalim regionima, rekao je predsednik vladinog Operativnog štaba za koordinaciju primene mera za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje te bolesti Dragan Glamočić.

Savetnik predsednika Vlade Srbije Dragan Glamočić rekao je da je Evropska komisija odobrila Srbiji 50.000 doza vakcina protiv bolesti kvrgave kože (nodularni dermatitis), pa se od ponedeljka može očekivati početak vakcinacije goveda.
EK je sinoć kasno odobrila Srbiji 50.000 doza vakcina. Zahvaljujući Vladi Srbije, koja je po ubrzanoj proceduri donela uredbu, omogućen je uvoz i već od ponedeljka je realno očekivati i da počne vakcinacija na terenu“, rekao je predsednik vladinog Operativnog štaba za koordinaciju primene mera za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje te bolesti Dragan Glamočić.
Vlada Srbije je, takođe, kako je dodao, omogućila nabavku dodatne količine vakcina od 400.000 doza, za šta će ponude biti danas otvorene.
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine proglasilo je teritorije opština Bujanovac i Bosilegrad zaraženim područijima, a teritoriju Pčinjskog upravnog okruga ugroženim područjem od zarazne bolesti nodularni dermatitis. Uobičajeni simptomi kod goveda su čvorići koji se posle nekoliko dana pretvaraju u kraste ili rane na koži, oticanje nogu, kašalj, obilno curenje iz nosa, izlučivanje pljuvačke, suzenje očiju, infekcija oka i groznica. Obolela životinja je iscrpljena, odbija da jede i mršavi. Bolest se ne prenosi na ljude i nema opasnosti po zdravlje ljudi.