Društvo Politika

Glišić: Konstituisanje Narodne skupštine Republike Srbije i formiranje Vlade Republike Srbije brže nego što mnogi očekuju

Predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Darko Glišić, rekao je da bi do kraja nedelje trebalo da budu proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora, i ocenio da će konstituisanje Narodne skupštine Republike Srbije i formiranje Vlade Republike Srbije biti brži nego što mnogi očekuju.

Glišić je opovrgao spekulacije kako je Srpska napredna stranka uticala na ponavljanje izbora u Velikom Trnovcu, kako bi odložio formiranje Vlade Republike Srbije zbog međunarodne političke situacije.

Glišić je ocenio da je do ponavljanja došlo zahvaljujući široko postavljenim izbornim uslovima koji su tako kreirani na zahtev opozicije.

„Mi na tom biračkom mestu nismo mogli ni da izgubimo ni da dobijemo ni jedan mandat. Naši sugrađani Albanci na tom biračkom mestu čine 100 odsto stanovništva i to je bila borba da li će njihova lista dobiti dovoljno glasova da osvoji jedan mandat, odnosno da SPS izgubi jedan mandat“, rekao je Glišić.

Na stav SPS-a kako je prirodno da Srpska napredna stranka i SPS ponovo formiraju koalicionu vladu, Glišić je rekao da to ništa ne znači.

„Za mene je prirodno da je leti toplo, a da je zimi hladno. To su prirodne pojave. Predsednik Republike, koji je dobio apsolutni legitimitet kroz neverovatnu podršku na izborima, ima mandat da obavi konsultacije i definiše na koji način to može najefikasnije da funkcioniše i da predloži mandatara koji će imati snage da se nosi sa nimalo lakim vremenima“, rekao je Glišić.

Prema njegovim rečima, mandatar mora Srbiju da pozicionira tako da može da odoli svim izazovima i da sačuva mir, stabilnost i razvoj.

Glišić očekuje da nadležni državni organi ispitaju međusobne optužbe Dijane Hrkalović i Nebojše Stefanovića, da pohapse one koji su prisluškivali predsednika Aleksandra Vučića, a zatim oštro kazne odgovorne.

„Neko nije odgovorio na pitanje kako je moguće, majstore da je tvoje Ministarstvo prisluškivalo. Ti si neko ko je na čelu. Samo da se taj predmet uzme i dovede do kraja, kako neko ne bi sebi dao za pravo u budućnosti da mu sedište toliko promeni gledište, da sebi da za pravo da nekoga proganja, linčuje, da nečijoj deci pravi pakao od života“, rekao je Glišić.

 

Izvor:Tanjug/TvPink/ICJ