Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Grad Leskovac nastavio uspešnu saradnju sa organizacijom HELP

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvatanović i Vojkan Milovanović šef HELP kancelarije u Nišu danas su potpisali ugovor za relaizaciju projekta „Pomoć pri zapošljavanju i samozapošljavanju ugroženih grupa“ koji prednost daje socijalnoj kategoriji i fokusiran je na zapošljavanje lokalnog ugroženog stanovništva sa posebnim akcentom na grupe u povećanom riziku od socijalne isključenosti. Cilj projekta je da se smanji siromaštvo, doprinese socijalnoj inkluziji i ekonomskom osnaživanju.

„Grad Leskovac i oganizacija HELP ulaze u još jednu godinu uspešne dugogodišnje saradnje tokom koje je kroz razne projekte podržano 376 malih biznisa, a vrednost donirane opreme je oko 1,2 miliona evra. Na teritoriji našeg grada projekat koji danas započinjemo će se sprovoditi u dve faze, a tokom prve koja traje od danas do kraja juna 2023. godine biće podržana najmanje 22 biznisa. U drugoj fazi, čiji je period implementacije od 1.7.2023. do 30.6.2024. biće podržano najmanje 12 biznisa. Druga faza podrazumeva i realizaciju obuke za 14 polaznika radne prakse i za polaznike koji će nakon kraće prakse sa poslodavcem zaključiti ugovor o radu na najmanje 12 meseci uz donaciju poslodavcu u vidu opreme. Vrednost projekta, koji finansira švedska Vlada preko švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju „SIDA“, iznosi oko 148 hiljada evra, od kojih učešće Grada iznosi 47,2 hiljade evra“, kazao je gradonačelnik Cvetanović

Cvetanović se zahvalio organizaciji HELP na dugogodišnjoj saradnji i istakao da su ovakvi projekti jedan od načina za smanjenje nezaposlenosti, odnosno povećanja zaposlenosti, ali i za sticanje pravog radnog iskustva i podršku mladim privrednicima.

„Hvala gradonačelniku i gradu Leskovcu na izuzetnoj i dugoj saradnji, odličnoj saradnji. Siguran sam da ovo neće biti poslednji projekat koji radimo u Leskovcu i nadamo se da ćemo imati u narednom periodu tako dobru saradnju kao što smo i do sada imali. Želeo bih da se zahvalim ii našem donatoru, švedskoj Vladi preko švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju, koja inače finansira ovaj projekat koji je počeo prošle godine i trajaće do kraja 2025. godine i u projektu učestvuje 16 gradova i opština širom Srbije, među kojima je i Leskovac. Za sve one koji su zainteresovani da konkurišu, organizovane su prezentacije o ovom projektu, tako da imamo 12.10. i 21.10. u Centru za stručno usavršavanje u 11 časova kako bi se svi zainteresovani bliže informisali. Ciljna grupa su osobe koje su pod rizikom socijalne ugroženosti, žene imaju prednost, mladi, osobe koje su dugoročno nezaposlene, porodice koje žive u ruralnim oblastima, višečlane porodice i pripadnici manjinskih zajednica“, rekao je Vojkan Milovanović

Odabir korisnika će vršiti organizacija HELP uz konsultaciju nadležnih za ovu oblast u lokalnoj samoupravi grada Leskovca.