COVID-19 Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Gradonačelnik Cvetanović i direktor Opšte bolnice Leskovac primili treću dozu vakcine

Danas su u Domu zdravlja u Leskovcu, treću (buster) dozu vakcine protiv zarazne bolesti KOVID 19 primili gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i direktor Opšte bolnice Leskovac dr Nebojša Dimitrijević.

Govoreći o značaju treće doze vakcine, koja prema proceni stručnjaka povećava efikasnost u suzbijanju korona virusa gradonačelnik je danas ponovo naglasio da vakcinacija predstavlja osnovni preduslov povratku načinu života pre izbijanja pandemije.

„Moje kolege i ja smo danas primili treću dozu vakcine jer smatramo da uvek moramo dati primer sugrađanima. Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i Vlada RS su obezbedili dovoljno doza svih vrsta vakcine za sve zainteresovane građane, zato ponovo apelujem na građane da se vakcinišu i doprinesu borbi protiv zarazne bolesti Kovid 19 jer je vakcinacija jedina dugoročna i adekvatna zaštita“, rekao je gradonačelnik i na osnovu iznetih podataka, odnosno na osnovu broja novoobolelih koji u Leskovcu iznosi 19 od 83 uzoraka zaključio da situacija nije idealna. Kada je reč o broju vakcinisanih lica, na današnji dan u Leskovcu prvu dozu su primila 49.143 lica, odnosno 44,64%, dok su drugu dozu primila 46.434 lica, odnosno 42,18%, a treću 427 lica, što iznosi 0,39%. Gradonačelnik je danas i najavio da će zbog velikog interesovanja od sutra vakcinacija ponovo početi da se sprovodi u hali Partizan.

Na današnjoj konferenciji je bilo reči i o Roštiljijadi. Gradonačelnik je naglasio da se ova manifestacija neće održati bez preporuke i uputstava republičkog Kriznog štaba.

„Roštiljijada nije samo leskovački brend broj jedan, ona predstavlja deo naše tradicije i istorije, istovremeno je i period značajnih privrednih aktivnosti koje doprinose povećanju budžeta mnogih naših sugrađana, pre svega ugostitelja, privrednih društava koja se bave uslužnim delatnostima, prodajom i kupovinom. Privreda nam jeste bitna, ali nam je mnogo važnija bezbednost i zdravlje naših sugrađana i svih drugih gostiju našeg grada“, kazao je gradonačelnik i dodao da su, ukoliko Leskovac dobije saglasnost za održavanje Roštiljijade, sve pripreme završene, tj. da su postavljeni štandovi, ograda koja ne remeti funkcionisanje stanovnika centralnog dela grada, punktovi za antigensko testiranje i da su svi nadležni spremni da u izmenjenim okolnostima organizuju čuvenu gastronomsku manifestaciju.

Direktor Opšte bolnice Leskovac dr Nebojša Dimitrijević je rekao da je 60% zaposlenih u ovoj zdravstvenoj instituciji vakcinisano, što je po njegovim rečima nedovoljno. On je istakao da se trenutno kovid pacijenti šalju na lečenje u Kruševac, ali da će ukoliko se ispune kapaciteti te ustanove i leskovačka bolnica pripremiti odeljenja za prihvat lica obolelih od korone.

„Imamo tri, četiri prostorije koje funkcionišu po sistemu dnevnih bolnica gde pacijenti mogu da prime terapije ili informacije o lečenju, ali za sada i dalje nismo ušli u Kovid sistem“, kazao je dr Dimitrijević.

Nakon konferencije gradonačelnik je u pratnji direktora Doma zdravlja, direktora bolnice i dr Dušana Milovanovića obišao renovirane prostorije Službe za zdravstvenu zaštitu žena:

Direktor Doma zdravlja Leskovac dr Slaviša Božić je nakon obilaska renoviranih prostorija Službe za zdravstvenu zaštitu žena, rekao:

„Uradili smo završne radove na ovom odeljenju, a radovi se odnose na promenu stolica, krečenje i kompletno renoviranje nameštaja. Ja moram da kažem da Dom zdravlja ima 35 objekata, stoga radimo konstantno na renoviranju, farbanju, krečenju, zameni crepova u drugim ambulantama, mogu da kažem da smo 95% svih ambulanti rešili. Ovde smo promenili kompletno podove i toalete, a 12 prostorija je u pitanju. Moram da napomenem da su naši radnici i naša tehnička služba izvodili radove, nismo angažovali nijednu firmu“, istakao je direktor Božić i dodao da je od 2013. godine do danas u Dom zdravlja uloženo negde oko 287 miliona dinara, što u opremu, a što u investiciono održavanje.

 

infocentarjug.rs