Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Gradonačelnik Cvetanović sa saradnicima posetio manastir Svetog Jovana Preteče

Danas je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović sa saradnicima posetio manastir Svetog Jovana Preteče i mati Melaniju koja vodi ovu svetinju.

„Veoma mi je drago što smo danas u Manastiru Svetog Jovana, svojevrsnom čuvaru srpske kulture i baštine u čitavom ovom kraju. Ovaj manastir, koji traje već više od 500 godina, obnovljen je i time mu je darovan novi sjaj. U njega se dugo nije bilo ništa ulagalo, punih 50 godina je, nažalost, bio zatvoren, stoga smo odlučili da rekonstruišemo čitav manastirski kompleks za šta smo izdvojili 14 miliona dinara i time dali skroman doprinos grandioznom zdanju naše duhovnosti i istinskim vrednostima“, rekao je gradonačelnik i zahvalio se mati Evgeniji što zahvaljujući njoj manastir živi i funkcioniše, održavaju se liturgije, okupljaju vernici, što se lepo održava.

Cvetanović je podsetio na sve urađeno u kompleksu Jašunjskih manastira, ukupne vrednosti 14 miliona dinara:

„Sa adaptacijom i renoviranjem se počelo 2008. godine, kada sam prvi put bio gradonačelnik i kada je sa milion dinara izrađen suturen u manastirskom kompleksu. Kada sam sa svojim timom vraćen 2012. godine, onda smo 2013. godine izgradili potporni zid sa južne strane konaka dužine 70 metara, čime smo proširili plato ispod konaka i stvorili mogućnost za izgradnju letnje trpezarije, tada je uloženo 1,1 milion dinara. Tokom 2014. godine, izgradili pomoćnu zgradu sa 5 savremeno opremljenih toaleta i četiri pomoćne prostorije za potrebe manastirskog života i uložili 3 miliona dinara. U 2015. godini smo podigli još jedan potporni zid ukrašen ornamentima od pečene cigle, gde je uloženo 2,1 milion dinara. Njegova funkcija je zaštita konaka od odrona zemlje, kao i proširenje platoa ispred crkve namenjenog okupljanju većeg broja vernika. Izgradili smo kapiju u visini od 6 metara i ogradni zid u dužini od 90 metara, čime smo kompletno ogradili manastirski kompleks. NJihova ukupna vrednost bila je oko 2,4 miliona dinara, dok smo 2017. godine, kada je bila i zvanično obeležavanje 500 godina od postojanja manastira, uredili plato u kompleksu sa 4 miliona dinara.“

 

Mati Melanija, koja od prošle godine upravlja ovim manastirom, se zahvalila nadležnima na svemu što je urađeno u manastiru, zahvalila se svim ocima i materama koji su održavali ovu svetinju da živi.

„Pozivam sve vernike svim srcem da dođu i uživaju ovde, da napune srce i dušu“.

 

infocentarjug.rs