Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Gradonačelnik Cvetanović tradicionalno održao sastanak sa svim direktorima osnovnih i srednjih škola

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović danas je tradicionalno održao sastanak sa svim direktorima osnovnih i srednjih škola. Na samom početku je kazao da se epidemiološka situacija na području grada i okruga poboljšala i izrazio nadu da će se sada nastava u obrazovnim ustanovama lakše izvoditi ali da će model izvođenja obrazovnog ciklusa biti kao i na početku školske godine kombinovani.

„Preko vaših izveštaja o svemu što ste uspeli da završite u 2020. godini uprkos epidemiji virusa korona smo uvideli da većina vaspitno-obrazovnih ustanova vredno i posvećeno radi, ali i da ste se zahvaljujući dobroj organizaciji i stručnom kadru uspešno preusmerili na onlajn nastavu. Ova epidemija nam je pokazala da je u svakom poslu najvažnija fleksibilnost, prilagodljivost i spremno dočekivanje promena. Vi ste se uspešno adaptirali novonastaloj situaciji i uz veliku posvećenost nastavnika pre svega uspeli da zaštitite učenike od zaražavanja, bilo je sporadičnih slučajeva, ali i da ostvarite veći deo nastavnog plana.

Ujedno smo uvideli koliko su uslovi rada važni, da su za kvalitetnu nastavu u 21. veku moderna oprema, savremeni kabineti, obučenost osoblja i informatička pismenost presudni. Do sada smo u energetsku sanaciju školskih objekata uložili 250 miliona dinara, više od dva miliona evra. U uređenje i izgradnju fiskulturnih sala, sportskih hala i terena do sada je uloženo preko 200 miliona dinara. U poboljšanje uslova školovanja saniranjem krovova, sanitarnih čvorova, grejanja, dvorišta, ograda do sada je uloženo preko 82 miliona dinara. Kada govorimo o pomaku koji smo uspeli da napravimo na polju obrazovanja i vaspitanja, ne smemo da zaboravimo ni projekte i programe koje iz godine u godinu realizujemo kako bismo podržali omladinu. Svake godine na Dan grada i Dan Svetog Save nagrađujemo najtalentovanije, najbolje studente, sportiste, umetnike i do sada smo preko nagradili 3000 mladih ljudi sa skromnih 85 miliona dinara i smatram da je to najbolje uložen novac naše lokalne samouprave“- kazao je gradonačelnik Cvetanović.

„Iza nas je težak period, odgovorno ponašanje, fleksibilnost i dobra organizacija će nam i u ovom polugodištu biti neophodni. Naš zajednički cilj je da na pravi put izvedemo mlade naraštaje na čijem znanju, veštinama i idejama počiva budućnost našeg društva“ – rekao je gradonačelniik Cvetanović i govorio o budućim projektima kada je u pitanju oblast obrazovanja među kojima su poboljšanje energetske efikasnosti i izgradnja Dnevnog boravka u Školi za osnovno i srednje obrazovanje 11. oktobar 105 miliona dinara, poboljšanje energetske efikasnosti u OŠ Vožd Karađorđe u Leskovcu 363 miliona dinara i u OŠ Aca Sinadinović u Predejanu 263 miliona dinara i rekonstrukcija Trgovinsko ugostiteljske škole u Leskovcu 185 miliona dinara.

U toku je postavljanje ograde oko osnovne škole Radoje Domanović u Bratmilovcu. Vrednost investicije je oko 5,8 miliona dinara. U 2021. se planira izgradnja sportskog terena u Medicinskoj školi vrednosti oko četiri miliona dinara. Plan je da projekat bude finansiran putem Ministarstva sporta i omladine ukoliko Ministarstvo odobri sredstva. U 2021. planira se i postavljanje ograde oko škole u Gornjoj Jajini vrednosti 1,4 miliona dinara. Planira se uvođenje sistema grejanja u školama u Brestovcu i u Bratmilovcu u vrednosti od oko 10 miliona dinara.

Gradonačelnik je istakao da su danas iz budžeta grada Leskovca za zaposlene u osnovnom i srednjem obrazovanju isplaćene jubilarne nagrade i to 12,9 miliona dinara za zaposlene u osnovnom obrazovanju i 7,7 miliona dinara za zaposlene u srednjem obrazovanju. Ujedno je bilo reči i o izdvajanjima za putne troškove koji su ove godine za zaposlene u osnovnom obrazovanju isplaćeni u iznosu od 18,5 miliona dinara, a za zaposlene u srednjem 12,45 miliona.

Gradonačelnik je danas izneo podatak da je grad Leskovac isplatio Toplani 60 miliona dinara za dugove školskih objekata prema ovom preduzeću i da je time jedan od dugogodišnjih problema uspešno rešen.

 

infocentarjug.rs