Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Gradonačelnik Leskovca na sastanku sa direktorom RTS Krosa i akademikom Hadži Đokićem

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović danas je održao sastanak sa direktorom RTS Krosa Stevanom Kovačevićem i akademikom Jovanom Hadži Đokićem. Sastanku je prisustvovao i član Gradskog veća dr Aleksandar Pejčić, doktor nauke fizičke kulture i sporta.

Kros RTS-a osnovan je 20. aprila 1991. godine kao jednodnevno takmičenje u Sremskoj Mitrovici. Na sastanku, prisutni su se podsetili činjenice da je upravo na inicijativu grada Leskovca i grada Zaječara Kros RTS-a doživeo transformaciju, da od jednodnevnog takmičenja danas živi 365 dana. Pored takmičarskih delova danas ima nekoliko obrazovnih segmenata i na sastanku je izraženo zadovoljstvo što je za 30 godina, koliko postoji Kros RTS-a, ciljem prošlo više od 7,5 miliona mladih učenika, osnovnih i srednjih škola, ali i predškolaca iz Srbije, regiona i dijaspore, koji su učili o zdravim navikama kroz vežbe i sportska takmičenja, ali i o srpskoj tradiciji, kulturi i jeziku.

Napomenuto je i da su u vreme pandemije uspeli da organizuju takmičenja, kao i edukativne radionice za decu iz Srbije i dijaspore na kojima se učio srpski, ali i francuski, nemački i italijanski jezik, istorija, kultura, tradicija, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Gradonačelnik Cvetanović istakao je da grad Leskovac konstantno podržava sportiste, kao i da je za tekuću godinu opredeljeno 120 miliona dinara, najviše do sada i za razliku od prethodnog perioda i 2012. godine kada je bilo izdvojeno 18 miliona, kao i dodatnih 120 miliona dinara za funkcionisanje SRC Dubočica. On je pomenuo i izgradnju gradskog stadiona vrednog 2,5 milijarde dinara koja je u toku i od velike važnosti za grad Leskovac i dodao da je Leskovac ponosan na uspeh svih sportista i leskovačkih klubova koji iz godinu u godinu postižu zapažene rezultate.

Razgovaralo se i o Kampu za decu iz dijaspore i Kros seriju RTS-a koji se planiraju za 2022. godinu.

Direktor Kovačević istakao je da je gradonačelnik Leskovca Cvetanović zasluženo dobio najveće priznanje RTS Krosa, zlatno znamenje.

Akademik Hadži Đokić je na sastanku kazao da će se kao potpredsednik SANU Niš zalagati da sva dešavanja leskovačkih institucija kulture koje se nalaze u samom vrhu, rade pod okriljem i uz pomoć SANU.

Takođe se razgovaralo i o zdravstvu u Leskovcu i radu leskovačke bolnice u Kovid sistemu, i uopšteno o oblasti urologije i dodao da ostvaruje odličnu saradnju sa brojnim leskovačkim institucijama i uvek stoji na raspolaganju svojim sugrađanima, uprkos velikim profesionalnim uspesima koje je tokom svoje karijere postigao kao redovni profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i Univerziteta u Nišu, specijalista urologije na Urološkoj klinici u Beogradu u Kliničkom centru Srbije i na Institutu za urologiju i nefrologiju.

Prof. dr Jovan Hadži Đokić, jedan od najpoznatijih i najuspešnijih leskovačkih naučnika koji je dobitnik ordena Karađorđeva zvezda za 2020. godinu i Oktobarske nagrade grada Leskovca, Medalje.

Komentari

Svaki korisnik je lično odgovoran za svoj objavljeni komentar. Objavljeni komentari korisnika nisu stav redakcije portala. Info Centar Juga ne garantuje za tačnost informacija iznetih u komentarima korisnika i zadržava pravo da bez upozorenja ukloni svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, vređanja ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.

Komentara: 1

Komentarisanje je zatvoreno.