Društvo Jablanički okrug Leskovac Srbija Vesti

Gradonačelnik Leskovca u Upravnom odboru NALED-a

Danas je održano svečano zaključenje 15. godišnje i 8. izborne Skupštine NALED-a koje je okupilo odabrane članove i partnere NALED-a iz redova privrede, državnih institucija, lokalnih samouprava, međunarodne zajednice i medija, uz poštovanje epidemioloških mera. Svečanu sednicu vodio je Dragan Penezić, predsednik Skupštine NALED-a.

Kao jedan od osnivača NALED-a, reč je imao Nj.E. Entoni Godfri, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji:

„Čestitam vam 15. rođendan u godini kada obeležavamo 140 godina diplomatskih odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i vaše zemlje, ali i 20 godina razvojnog partnerstva USAid i Srbije. Danas slavimo uspehe NALED-a. Danas je Srbija jedinstvena po organizaciji koja je posvećena iznalaženju pametnih rešenja, sklanjanju administrativnih prepreka, zahvaljujući Vladi Srbije sprovedene su reforme u pogledu sive ekonomije ali i resertifikacije, započeto je uvođenje elektronskih građevinskih dozvola“.

Iz ugla Vlade Srbije na temu Saradnje za bolje uslove poslovanja govorila je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike koja je istakla da će u predstojećem periodu Vlada Republike Srbije biti još više posvećena oblasti zdravstva i ekologije, ali i digitalizaciji i rodnoj ravnopravnosti.

Siniša Mali, ministar finansija Vlade Republike Srbije je govorio o borbi protiv sive ekonomije i planovima ministarstva u pogledu naglasivši da se Srbija na pravi način u pravom trenutku na pravi način obezbedila vakcine i potrebnu opremu. Govoreći o ublažavanju posledica pandemije na privredu, Mali je kazao da je Vlada uložila 8 milijardi evra u pakete ekonomskih mera tako da je Srbija izbegla ekonomski pad.

Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija je istakla da je ovo ministarstvo sarađivalo sa NALED-om na polju elektronske trgovine i poslovanja, ali i razvoj mreže. U periodu pred nama akcenat će biti na digitalizaciji poslovnog okruženja, razvoj lokalnih zajednica i kulturnih i turističkih sadržaja.

Na svečanoj sednici je dodeljeno i godišnjee priznanje za ekonomski i lokalni razvoj NALED-ova Strela Nj.E. ambasadoru Tomasu Šibu i Stiven Ndegva, šefu Svetske banke u Srbiji.

Pre proglašenja rezultata glasanja za članstvo u Upravnom i Nadzornom odboru prisutnima se obratila Violeta Jovanović, izvršni direktor NALED-a, koja se zahvalila odlazećem predsedniku i članovima rukovodećih organa kojima je uručila zahvalnica.

„Za članove NALED-a digitalna rešenja nisu nepoznanica i glasanje preko naše digitalne platforme nisu bile nikakva prepreka da ova ova skupština bude uspešna. Hvala svim članovima koji su aktivno učestvovali i iskoristili svoje pravo glasa. Veliku zahvalnost, pored naših partnera u državi, dugujemo međunarodnoj zajednici. Partnerski smo radili na uvođenju poreskih olakšica za početnike u poslovanju i ova reforma je podstakla više od 780 preduzetnika da započnu svoj biznis“.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je ponovo izabran za člana Upravnog odbora, s obzirom na to da je ovu funkciju vršio i u prethodnom sazivu. Gradonačelnici Kragujevca Nikola Gašić i Smederevske Palanke Nikola Vučen su takođe prisustvovali ovoj svečanosti kao novi članovi Upravnog odbora NALED-a iz redova lokalnih samouprava.

Odlukom članova Upravni odbor NALED-a u naredne 4 godine predvodiće: Tijana Gajić, izvršna direktorka fondacije Peksim ispred civilnog društva. Iz reda privrede imenovani su: Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca, Nikola Vučen, predsednik opštine Smederevska Palanka i dr Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca, ispred lokalnih samouprava. Zatim, Stanka Pijanović, potpredsednica Hisense International i izvršna potpredsednica Hisense Evropa, Igor Vukašinović, generalni direktor Apatinske pivare, Svetoslav Atanasov, generalni direktor Koka Kola za Srbiju i Crnu Goru, Goran Kovačević, generalni direktor Gomeksa i Vladislav Cvetković, PWC-a, koji će i predstaljati privredu.

U novi saziv Nadzornog odbora NALED-a izabrani su: Suzana Cvetković, finansijski direktor DIS-a, dr Slobodan Milenković gradonačelnik Vranja, Boban Đurović, predsednik opštine Vrnjačka Banja, Igor Anić, predsednik Izvršnog odbora Prokredit banke, Darko Stanisavić, partner Delojta.