Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Gradonačelniku Cvetanoviću uručeno nacionalno priznanje Kapetan Miša Anastasijević

Gradonačelniku Leskovca dr sci. med. Goranu Cvetanoviću ponovo je pripalo priznanje Kapetan Miša Anastasijević. Ovoga puta, odlukom stručnog žirija, priznanje je dodeljeno u kategoriji za vanredan doprinos razvoju i prosperitetu Srbije.

Ovo značajno društveno priznanje čuva uspomenu na dunavskog kapetana Mišu Anastasijevića i dodeljuje se u okviru projekta Put ka vrhu koga pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije realizuju Media Invent i Univerziteti u Beogradu i Novom Sadu.

Gradonačelnik je danas prisustvovao svečanoj dodeli priznanja u Arheološkom parku Viminacijum. Dobrodošlicu skupu je poželeo Miomir Korać direktor Areheološkog instituta u Beogradu i rukovodilac Viminacijuma i naglasio da dodela društvenog priznanja kao što je priznanje Kapetan Miša Anastasijević znači da je dobitnik svojim delanjem zadužio društvo.

Član žirija i dobitnik Sretenjskog ordena drugog reda, pesnik Pero Zubac je govorio o kapetanu Miši Anastasijeviću poznatom srpskom trgovcu, preduzetniku, dobrotvoru i zadužbinaru i pročitao pesmu Najbolji moji drugovi stoje na drugoj obali posvetivši je preminulima od koronavirusa.

Skupu se obratio i Miloš Nenezić predsednik Unije poslodavaca Srbije i predsednik Skupštine Privredne komore Srbije, svim dobitnicama čestitao na priznanjima i poželeo da nastave uspešnim radom sa što manje prepreka. Nenezić je gradonačelniku Leskovca uručio priznanje.

Dodelu je pratio muzički program u izvođenju gudačkog kvinteta Strings Attached i gitariste Nemanje Bogunovića.

Gradonačelnik Cvetanović je nakon dodele rekao:

„Kao pojedinac, društvo ili grad, uvek imate neke trenutke koji ostanu zabeleženi i u dugom sećanju. Za Leskovac to je bio period između dva svetska rata kada je bio privredni, ekonomski, zanatski i bankarski centar Srbije, Srpski Mančester. Sa setom se sećamo tog divnog perioda, sa željom da menjamo sadašnjost da bi naša deca imala bolju budućnost. Jedini smo u Srbiji kojima je po četvrti put i to sa procentom ispunjenosti od 96,33% pripao BFC sertifikat. Čak šest elemenata je imalo procenat ispunjenosti od 100%. Zato se veliki broj kompanija interesuje za naš grad, zato smo uspeli da oko 10 hiljada radnih mesta otvorimo u nekoliko prethodnih godina i ponosni smo što imamo dobar tim koji energično, vredno i konstantno radi na tom polju. Ovo priznanje je velika čast, ali i velika obaveza. Moramo biti još odgovorniji i marljiviji, i siguran sam da ćemo sa osnaženom mladom ekipom nastaviti da unapređujemo poslovno okruženje u našem prelepom gradu.“

Gradonačelnik je danas naglasio, da iako je nagrada na njegovo ime, on smatra da je namenjena svima i pripada čitavom gradu jer bez tima, bez podrške građana, privrednika i udruženih snaga svih ne bi bilo rezultata.

Priznanja su ove godine pripala brojnim istaknutim ličnostima i kompanijama koje svojim radom doprinose napretku Republike Srbije.

U ime svih dobitnika obratila se prof. dr Dragana Perić predsednik naučnog veća Instituta Vlatakom i rekla da svoj rad usmeravaju ka inspiraciji mladih, isticanju pravih vrednosti i pomoći mladima da nađu svoje mesto u društvu.

Podsetimo. Leskovac je dobitnik priznanja „Zlatni ključ“ kao lokalna samouprava koja iza sebe ima odlične rezultate u ekonomskoj, privrednoj i kulturnoj promociji svog grada, povelje „Dunavski kapetan“ u kategoriji „Pametni gradovi“, i 2019. godine nagrade „Dunavski kapetan“, u kategoriji Najprepoznatljivija gastro manifestacija regiona, za organizaciju leskovačke „Roštiljijade“. Takođe, Leskovac je dobitnik prestižnog priznanja „Kapetan Miša Anastasijević“ za najuspešniju lokalnu samoupravu u regionu, reč je o priznanju koje se tradicionalno dodeljuje za promociju privrednog stvaralaštva i preduzetništva.

Gradonačelniku Leskovca je prošle godine pripalo priznanje „Kapetan Miša Anastasijević“ kao predsedniku Skupštine Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga za izgradnju i unapređenje prosperiteta u regionu.

infocentarjug.rs