COVID-19 Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Gradski štab za vanredne situacije grada Leskovca danas održao 40. sednicu

Doktor Aleksandra Nikolić, v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje Leskovac dr Aleksandra Nikolić podnela je izveštaj o epidemiološkoj situaciji na teritoriji grada sa predlogom mera za rigorozno poštovanje i pojačanu kontrolu sprovođenja svih propisanih mera radi sprečavanja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19.

Dr Nikolić je obrazložila da se epidemiološka situacija na teritoriji grada Leskovca ocenjuje kao nepovoljna, da se povećava broj novoobolelih od virusa korona, kao i broj pregleda u kovid ambulanti i broj pacijenata u kovid bolnici. V.d. direktora Zavoda za javno zdravlje je istakla neophodnost rigoroznog poštovanja svih propisanih mera od strane Kriznog štaba Vlade Republike Srbije i grada Leskovca a posebno pojačanu kontrolu sprovođenja propisanih mera od strane nadležnih organa na teritoriji grada Leskovca.

Danas je govorio i direktor leskovačke Opšte bolnice dr Nebojša Dimitrijević i istakao da kovid bolnica u Leskovcu postaje respiratorni centar i da će nakon nabavke dodatne opreme biti organizovan prijem najtežih pacijenata.

Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović je izneo današnje podatke i rekao da je u gradu registrovano 16 novoobolelih od pristigla 73 rezultata. Pored toga gradonačelnik je rekao da je u kovid bolnici hospitalizovan 81 pacijent i da je nažalost zabeležen jedan smrtni slučaj:

„Povod današnjeg zasedanja Štaba za vanredne situacije je informisanje javnosti o najnovijim podacima, ali i pooštravanje kontrole postojećih mera predostrožnosti koje predlaže stručni tim nadležnih zdravstvenih institucija. Zavod za javno zdravlje Leskovac je procenio da za sada nije neophodno proglasiti vanrednu situaciju na nivou grada iz razloga što broj obolelih u odnosu na broj stanovnika i dalje nije alarmantan, ali se preporučuje rigorozna primena svih važećih mera i pojačana kontrola poštovanja istih. Svakako ćemo sutra kada Republički krizni štab donese nove mere odmah početi da ih primenjujemo. Ne uvodimo vanrednu situaciju zato što se Leskovac ne nalazi među prvih 10 gradova po broju zaraženih i procene stručnih lica su da i dalje to trenutno nije neophodno.“

Gradonačelnik se zahvalio Vojsci Republike Srbije zato što će se obezbediti šatori svim kovid ustanovama kojima je to potrebno.

Upućujući apel građanima da se ne okupljaju u velikom broju komandant Gradskog štaba za vanredne situacije je rekao je važno smanjiti kontakte i potencijalno zaražavanje na minimum uz konstataciju da će posebna pažnja biti usmerena ka školama i vrtićima jer u ovim ustanovama treba održati situaciju koja nije alarmantna:

„Za sada nema epidemijskog javljanja među decom i učenicima, postoje isključivo sporadični slučajevi, isključivo iz porodičnih kontakata. Javio se nešto veći broj obolelih među nastavnim osobljem i administracijom, koji su se takođe zarazili kontaktom u porodici. Zato se smatra da i dalje nema potrebe da lokalna samouprava predlaže nadležnom Ministarstvu potpuni prelazak nastave na onlajn, ali ćemo pratiti situaciju iz dana u dan i donositi zajedno odluke u zavisnosti od nje.“

Na današnjoj sednici se obratila i načelnica Školske uprave Marina Ilić. Ilićeva je kazala da škole njihovoj instituciji svakodnevno dostavljaju podatke o broju obolelih lica u školama i da Školska uprava i sve škole postupaju u skladu sa uputstvima nadležnog Ministarstva. Prema njenim rečima od 12.11. do današnjeg dana u osnovnim školama ima osam obolelih učenika, četiri nastavnika i jedno lice iz redova nenastavnog osoblja. U srednjim školama su obolela dva učenika, šest profesora i jedno nenastavno lice, dok je u Predškolskoj ustanovi situacija nepromenjena u poslednjoj nedelji. Ilićeva je naglasila da za sada nema potrebe za potpunim prelaskom na onlajn nastavu jer situacija nije alarmantna.

 

Grad Leskovac