Kosovo Vesti

GREŠKA ILI NAMERA? Gugl "premestio" Manastir Visoki Dečani kod Leskovca

Manastir Visoki Dečani „premešten“ je na lokaciju kod Leskovca na Gugl mapama, a sve fotografije su izbrisane. Lokacija Dečana premeštena za više od 200 kilometara istočno od mesta gde se zaista nalazi.

Kada pokušate da u pretrazi Gugl mapa ukucate „Manastir Visoki Dečani“, aplikacija automatski upućuje na naizgled praznu lokaciju u neposrednoj blizini Leskovca, umesto kod Peći na Kosovu i Metohiji.

MANASTIR DECANI 1

Otac Sava uputio je molbu svim ljudima dobre volje da pišu Guglu (opcija feedback, Google maps) i da traže da se manastir Visoki Dečani upiše na svojoj originalnoj lokaciji.

MANASTIR DECANI 2

„ZLOUPOTREBE GUGL MAPA – Umesto manastira Dečani na mestu ove hrišćanske svetinje i UNESKO spomenika na Gugl mapama se sada vidi objekat „Kalaja e Decanit“ koji je obeležen kao ugostiteljski objekat sa telefonskim brojem koji ne pripada manastiru. Problem sa oznakom hotela je više puta prijavljivan ali Gugl mape ne ispravljaju grešku. Nadamo se da će posle ovoliko poziva i reakcija ipak ispraviti“ – napisao je otac Sava Janjić na svom fb profilu.