Društvo Jug Srbije Kosovo Srbija Vesti

Hilandar poklanja 20.000 litara vina porodici Petrović iz Orahovca na KiM

Manastir Hilandar na Svetoj Gori u Grčkoj pokloniće 20.000 litara vina iz sopstvene vinarije porodici Petrović iz Orahovca na KiM kojima je policija privremenih institucija oduzela vino suprotno svim zakonima i propisima, odnosno kao vid odmazde zbog učestvovanja u filmu o nobelovcu Peteru Hendkeu.

Foto:Kancelarija za KiM

Manastir Hilandar je kontaktirao porodicu Petrović iz Orahovca sa namerom da podrži njihovu borbu za opstanak na Kosovu i Metohiji i pokloniće im 20.000 litara hilandarskog vina.

Srđan Petrović je prihvatio poklon i kazao da mu je vino oduzeto samo zato što je glavni akter filma „Čekajući Handkea“ koji govori o položaju Srba na KiM i njihovoj borbi za opstanak. Oduzimanje vina nema nikakvog utemeljenja u zakonima i propisima, a manastir Hilandar kao kuća svih Srba posebno brine za Srbe na Kosovu i Metohiji.

„Srđan i njegova porodica nisu sami, Hilandarci su sa njima i svim Srbima na Kosovu i Metohiji. Na ovaj način bar delom će biti nadoknađena šteta načinjena Petrovićima nasilnim i protivpravnim oduzimanjem vina iz njihove vinarije u Velikoj Hoči – navodi se u saopštenju manastira, a prenosi Central media.

Vino će Petrovići skladištiti u Centralnoj Srbiji kako ponovo ne bi došlo do oduzimanja. Podsetimo, porodici Petrović je policija tzv. Kosova nasilno otela 42.000 vina i rakije iz njihove porodične vinarije. Drama je trajala dva dana tokom kojih je kuća porodice bila pod okupacijom.

#infocentarjug #kancelarijazakim #centralmedia #kosovo #hilandar