Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

I u Lebanu obeležen dan Roma

8. April Medjunarodni dan Roma obeležene je u lebanskom Domu kulture. Svečanu akademiju organizovali su udruženje Avutnipe Budućnost  i udruženje Herc iz Lebane uz podršku lokalne samouprave i uz svesrdnu pomoć OŠ „Radovan Kovačević Maksim“ i PU „Dečja radost“ iz Lebana.

Na programu su bile muzičke tačke, zatim recitacije kako predškolaca tako i učenika škole „Radovan Kovačević Maksim“. Svoju tačku imala je i folklorna sekcija udruženja Avutnipe Budućnost, a nastupio  je i muzički orkestar Davida Pešića iz Lebana.

 

Međunarodni dan Roma, dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima s kojima se Romi suočavaju službeno je bio proglašen 1990. u Serocku u Poljskoj, mestu četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU), u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan u Chelsfieldu kraj Londona 7. – 12. aprila 1971. Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma Đelem, đelem (romski: Išao sam, išao) i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma.