Bezbedno i provereno! (2019)

I uz pomoć igrica protiv neistina!

Igrica “BAD NEWS” za učenje medijske pismenosti

Od lažnih vesti, do haosa! Koliko smo zli? Sakupi što više pratilaca.

U poslednjih nekoliko godina pokrenuto je nekoliko igara koje su imale za cilj da nauče ljude veštinama provere činjenica i kako da uoče dezinformacije.

U ovoj igri Bad news – Loše vesti , koju je razvio DROG, holandska organizacija sa ciljem borbe protiv dezinformacija, korisnici igraju ulogu lažnog pisca vesti. Cilj: Pribavite što više pratilaca dok gradite lažni kredibilitet. Nedavna studija Univerziteta u Kembridžu otkrila je da igranje “Loših vesti” povećava „psihološku otpornost“ na dezinformacije.

Kako funkcionišu “Loše vesti”?

U ovoj igri, ti si u ulozi kreatora lažnih vesti. Pusti sad svaki privid etike i odaberi put kojim postaješ beskrupulozni medijski magnat. Tvoj zadatak je da sakupiš što više pratilaca, dok polako gradiš lažni kredibilitet kao informativni sajt. Ali pazi: ako su tvoje laži očigledne ili ako razočaraš one koji te podržavaju – izgubićeš!

Ciljnu grupu ove igre čine osobe od 15 do 35 godina. I mada ne želimo da zabranimo nikome mlađem ili starijem da igra, ovde su ipak uključene neke teme koje mogu da se protumače kao osetljive, posebno za one mlađe od 15 godina.

Ova igra je namenjena za korišćenje u obrazovanju i naučnim istraživanjima. Potrudili smo se da ovu igru učinimo najboljim mogućim proizvodom. Ipak, ako imate bilo kakve primedbe ili žalbe, molimo Vas da ih prenesete DROG-u putem ovog linka.

Lokalizaciju igrice uradila je SHARE Fondacija.

IGRAJMO :

https://getbadnews.rs/#intro