Svi treba da znamo Vesti

ICJ na Konferenciji o zaštiti maloletnika u Podgorici

U okviru projekta „Zastita dece od zloupotreba na internetu”, Info Centar Jug  je bio pozvan na regionalnu konferenciju Zapadnog Balkana „Zaštiti i poštuj-čuvajmo ljudska prava“, koja je održana krajem novembra meseca u Podgorici, u organizaciji Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i Agencije za elektronske medije.

U okviru dva dana predavanja, prezentacija i diskusija ICJ je predstavio rezultate do kojih je došao kroz realizaciju projekat „Svi treba da znamo”.

Prvi dan konferencije je bio posvećen zaštiti maloletnika od neprimerenih sadržaja u medijima, kroz četiri panela: zaštita dece od štetnih medijskih sadržaja, bezbednost na internetu i društvenim medijima; zaštita privatnosti dece i porodičnog života; praksa eksploatacije dece u političkom oglašavanju i uloga medijske pismenosti u sprečavanju štetnih efekata medijskih sadržaja na decu i maloletnike.

Drugi dan konferencije je bio posvećen pojmu govora mržnje i slučajevima zločina iz mržnje, ulozi državnih organa i civilnog sektora u borbi protiv takvih zločina kao i pružanju pomoći žrtvama.

Cilj konferencije bio je da pokrene diskusiju o navedenim pitanjima, prikaže raznoliko iskustvo regiona, naglašavajući značaj i snažnu ulogu koju mediji imaju u ovim procesima, uz poseban akcenat na odgovornost svih zainteresovanih strana.

 

Negativni uticaj medijskih sadržaja na maloletnike je u porastu i u zemljama u okruženju.

 

Na otvaranju konferencije, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković , podsetio je da Konvencija o pravima deteta deci garantuje pravo na privatnost. Ono se najčešće krši u javnosti, putem medija gde se iznose podaci o socijalnim prilikama deteta i njegove porodice, kojima se otkriva identitet deteta kao počinioca ili žrtve krivinog dela ili se iznose ili objavljuju informacije I podaci koje čine dete prepoznatljivim, a koje mogu da naškode časti, ugledu i dostojanstvu deteta.

“Ovakvo ponašanje ne može se opravdati interesom javnosti, jer pravo javnosti na informacije ne može biti iznad prava djeteta na zaštitu njegove privatnosti i najboljeg interesa”, upozorio je Baković i naveo  da i dalje ima slučajeva prikazivanja dece na senzacionalistički način, posebno kad su žrtve ili izvršioci krivičnih dela ili su učesnici vršnjačkog nasilja.

Zamenica Zaštitnika, Snežana Mijušković, na trećem panel govorila je o praksi eksploatacije dece u političkom oglašavanju : “Činjenica je da ne samo u Crnoj Gori, već i u okruženju ne postoji jasna regulativa koja bi omogućila njihovo nesmetano egzistiranje i međusobno djelovanje, koje je neminovno, odnosno onemogućile različite zloupotrebe, kojih smo pak svi ovdje svjesni i koje ne možemo poricati”, rekla je Mijušković.

I iz UNICEF-a napominju da decu treba zaštiti od neprimerenih sadržaja.

-Ne treba decu držati dalje od medija, već treba raditi na njihovom medijskom opismenjavanju, rekao je Osama Makkawi Khogali, predstavnik UNICEF-a za Crnu Goru, naglašavajući da podržavaju najavu Ministarstva prosvete o uvodjenju medijske pismenosti u nastavni plan i program osnovnih škola  u Crnoj Gori, a preporučuju i osnivanje  Komisije za zaštitu maloletnika u medijima.

Među panelistkinjama bile su zlatne savetnice Zaštitnika Maša Vučinić i Bojana Šolaja sa kojom smo uradili intervju koga možete pročitati u narednom tekstu.

 

https://www.youtube.com/watch?v=-XW0gG_8bnE

 

Projekat „Svi treba da znamo“ je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.