Kosovo Vesti

Internacionalni sabor narodnog stvaralaštva i folklora u Leposaviću

Od sedmog do trinaestog avgusta Leposavić i sever Kosova i Metohije biće centar smotre međunarodnih igara i folkora. Članice IGF organizacije koju čine pedeset zemalja širom sveta, dvadeset i drugi put organizuju internacionalnu manifestaciju „GOLD STARS“ AND „WORLD FOLK STAR“ („Zlatne zvezede- Svetske folklorne zvezde“).

Kulturno umetničko društvo „Kopaonik“ iz Leposavića kao predstavnik Srbije uspelo je da se u konkurenciji Italije i Kipra izbori da na Kosmetu, čiju je kulturnu baštinu predstavljalo svuda po svetu, organizuje ovaj međunarodni sabor.

Umetnički direktor KUD „Kopaonik“ Đorđe Lakušić, na Konferenciji za novinare u Leposaviću istakao je da je ogroman uspeh društva što je Srbija postala domaćin ove svetski poznate manifestacije. Od sedmog do trinaestog avgusta kroz Leposavić će defilovati i nastupati folklorna društva iz Rumunije, Bugarske, Španije, Izraela, Grčke, i Italije. Na manifestaciji će biti uručen oskar i plakete- rekao je Lakušić.

Optština Leposavić ima posebnu čast da ugosti društva iz inostranstva- ističe predsednik Privremenog organa Zoran Todić i poziva sve građane od Raške do centralnog Kosmeta da dođu i proprate jednu ovakvu manifetsaciju.

Poktovitelji Internacionalnog festivala su Kancelarija za KiM, Ministarstvo inostranih poslova Srbije, Krovna organizacija Srba iz Švajcarske, Teroelektrane „Kosovo“- Obilić i opština Leposavić. Organizator je KUD „Kopaonik“ Leposavić uz pomoć Saveza amatera Kosova i Metohije.

 

Izvor:Leposavicnet