Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Vesti

Interventna jedinica MUP-a na paradi „Odbrana slobode“ predstavila Leskovac i Jablanički okrug u najboljem svetlu

Interventna jedinica MUP-a na paradi „Odbrana slobode“ predstavila Leskovac i Jablanički okrug u najboljem svetlu

Vojska Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova prikazali su danas u Nišu svoju snagu, pripremljenost i sposobnost na paradi „Odbrana slobode“, na kojoj je učestvovalo 4.000 vojnika i policajaca, 300 vozila i 40 letilica.

Defilovali su pešadijski, motorizovani i vazduhoplovni ešaloni, a prikazani su i tehnika i naoružanje Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prikazu  sposobnosti prisustvovali su predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsednica Narodne Skupštine Republike Srbije Maja Gojković, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar nacionalne odbrane Grčke Evangelos Apostolakis, predsedavajući Komiteta za spoljne poslove Federalnog saveta Ruske Federacije Konstantin Kosačev, delegacija Oružanih snaga Ruske federacije na čelu sa zamenikom komandanta Zapadnog vojnog okruga general-potpukovnikom Igorom Serickim, ministar odbrane Aleksandar Vulin, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, članovi Vlade, predstavnici verskih zajednica, vojnodiplomatskog kora, institucija, gosti iz inostranstva i mnogobrojni građani Niša i okoline.

Program prikaza obuhvatao je svečani defile pešadijskog ešalona, defile motorizovanog ešalona, nalet vazduhoplovnog ešalona i padobranski desant. Najveću pažnju privukli su avioni “mig 29”, helikopteri Mi-35 i tenk  M-84 i modernizovani tenk T-72.

Bulevarom Nikole Tesle prodefilovalo je 27 podešalona pešadije, među kojima su bili kadeti Vojne akademije, veterani, policijski veterani, konjanici MUP-a, vojni izviđači, vojna policija. Grad Leskovac i ceo Jablanički okrug, u najboljem svetlu, na današnjoj paradi „Odbrana slobode“ predstavila je Interventna jedinica MUP-a a komandant  podešalona 3. Odreda Interventne jedinice za Jug Srbije bio je pukovnik Tomislav Ilić, načelnik Policijske uprave u Leskovcu.

 

Usledio je motorizovani ešelon, koji su činila vozila i sredstva ratne tehnike na upotrebi u jedinicama Vojske Srbije, MUP-a i sredstva u razvoju koja svojim kapacitetima razvija Odbrambena industrija Srbije, a kojim je komandovao brigadni general Zoran Nasković, komandant 1. brigade Kopnene vojske.

U okviru podešelona motocikala BMW, predstavljeno je i 12 motocikala koji su odnedavno u sastavu Garde Vojske Srbije i devet iz MUP-a, namenjenih za izvršavanje poslova i zadataka regulisanja saobraćaja i saobraćajnog obezbeđenja visokih zvaničnika.

Sledio je i podešelon kvadova DINLI MUP-a Srbije namenjenih za patrolne delatnosti, snajperska dejstva, potere, kao i zadatke koji zahtevaju brze manevre jedinica.

Zatim je sledio nastup borbenih vozila Vojne policije namenjenih za izvršavanje vojnopolicijskih zadataka, naoružanih mitraljezom kalibra 7,62 mm, kao i specijalnih višenamenskih motornih vozila HAMER, terenskog vozila visoke prohodnosti čija je osnovna namena podrška i zaštita konvoja.

Peti podešelon sačinjavali su protivoklopna lansirna oruđa M-83, čija je osnovna namena izvođenje protivoklopnih dejstava na daljinama do tri kilometra, naoružanih protivoklopnim vođenim raketama MALJUTKA.

U sastavu podešelona artiljerijskih jedinica prodefilovale su top-haubice NORA 152 mm i topovi 130 mm, kojima je opremljena Mešovita artiljerijska brigada. Zatim je prošao podešelon Samohodnih višecevnih lansera raketa OGANJ, artiljerijskog raketnog oruđa namenjenog za neutralisanje prostornih ciljeva.

Danas se u Nišu mogao videti i podešelon 250. raketne brigade iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i PVO, sa vozilima za dotur i postavljanje raketa na lansirnu rampu raketnog sistema NEVA, sa raketama kojima su tokom NATO agresije 1999. godine oboreni avioni F-117 i F-16, kao i vozila za prevoz i pretovar raketa KUB.

U okviru motorizovanog ešelona bio je i podešelon savremenih radio i radio-relejnih sredstva telekomunikacija i mobilnih telekomunikaciono-informatičkih i komutacionih sistema, kao i podešelon transportnih sredstava predvođen motornim vozilom FAP 3240.

Nastupio je podešelon nove generacije artiljerijskih oruđa, koga su činili oruđa NORA 155 mm B-52, koja se nalazi u naoružanju jedinica Vojske Srbije i oruđa ŠUMADIJA i ALAS, koja svojim karakteristikama zadovoljavaju zahteve savremenih artiljerijskih oruđa. Na začelju podešelona bila su logistička vozila za snabdevanje oruđa NORA B.

Usledila su sredstva iz razvoja među kojima su oklopna borbena vozila točkaši LAZAR 3, komandno-izviđačka oklopna vozila, bespilotna letilica PEGAZ i druga.

Avioni LASTA nadleteli su ešelone na niškom bulevaru, a zatim i avioni Supergaleb G-4.

Nastupio je i podešelon policijskih terenskih vozila LENDROVER, terenskih vozila TOJOTA LEND KRUZER, podešeloni policijskih borbenih i oklopnih vozila LAZAR i MILOŠ i podešelon transportnih kombi vozila marke FIAT DUKATO.

Nebom su preleteli avioni ORAO.

A u koloni su prošla Borbena vozila pešadije Vojske Srbije naoružana raketama MALJUTKA, topom 20 mm i spregnutim mitraljezom. U toku je njihova modernizacija.

Na začelju motorizovanog ešelona moćno je maršovao podešelon 51 tenka M-84 ispred kojih je išao modernizovani tenk T-72 ruske proizvodnje sa posadom iz Oružanih snaga Ruske Federacije, kojim će u narednom periodu biti opremljene i jedinice Vojske Srbije.

 

Komandant vazduhoplovnog ešelona bio je pukovnik Aleksandar Piposki, pomoćnik komandanta RViPVO za operacije, pilot na avionu MiG-29, koji su na kraju preleteli kolonu prikaza. Tokom prikaza mogli su se videti helikopteri Gama, Gazela, Mi35M, Mi-8, Mi-17, helikoptera MUP-a S-76 Sikorski i Bel 212, školski avioni LASTA, avioni Supergaleb G-4, ORAO i MiG-29.

Završni deo prikaza obeležio je atraktivni prikaz uvežbanosti strojevih radnji – egzercira Garde Vojske Srbije, koje je izvelo 25 gardista uz kompoziciju „Opraštanje slovenske žene“ koju je komponovao Vasil Atapkin, a pod komandom komandira egzercira poručnika Predraga Kruševca.

Na današnjem prikazu u niškom Bulevaru Nikole Tesle nastupio je i Reprezentativni orkestar Garde, Vojni orkestar Niš i počasna četa Garde za doček predsednika Republike Srbije, a nastupe ešelona aplauzima su ispratili mnogobrojni građani Niša i okoline koji su danas prisustvovali prikazu.

 

(Kraj)