Mozda je bolje da ostanemo

Intervju: I.R. – Ako odeš kajaćeš se, ako ostaneš kajaćeš se.

– Predstavite nam se…

Zovem se I. R. rodjen sam u Lebanu 1998. godine i po zanimanju sam student Elektrotehnike.

– Kakvo je Vase radno iskustvo koje ste stekli u svom mestu prebivanja?

Radno iskustvo nemam, posle srednje škole, gimnazije, pošao sam na fakultet i od tada do danas studiram.

– Zašto ste se odlučili da ostanete ovde / odete u inostranstvo i zasto ste se odlucili za zemlju u kojoj ste otisli?

Još nisam definitivno odlučio šta ću, ali kako sada stvari stoje najverovatnije posle završetka fakulteta idem u Nemačku ili Norvešku. Koliko vidim, ovde nema budućnosti za nas.

– Kakva su vaša iskustva sa odlaskom (sa Agencijama za zaposljavanje u inostranstvu, sa prvim kontaktom sa poslodavcima u inostranstvu…)

Nemam iskustva sa tim ali sam čuo razne komentare od drugova i drugarica. Neko ih hvali, neko samo pogrdne reči ima za Agencije. Šta je istina, ne znam… Izgleda kako se kome zalomi!

– Koliko ste vec vremena u inostranstvu? Koliko ste vremena trazili posao u Srbiji?

Tražio sam neki honorarni posao kao student i radio po malo neke obične stvari, čisto za džeparac i manje kupovine.

– Da li ste trazili zaposlenje u drugim gradovima Srbije?

Već sam se raspitivao kakvo je stanje za zaposlenje u gradovima Srbije, ali ono što sam dobio kao informaciju jeste da sem Beograda teško da negde ima dobrog posla.

– Da li planirate da se vratite u svoje rodno mesto i sta planirate da radite kada se budete vratili (trazite posao, otvarate sopstveni biznis…)?

Razmišljam da ako odem u inostranstvo zaradim neke pare i vratim se i započnem neki posao, naravno u mojoj struci. To je ideja, još čak i ne znam šta bih mogao da radim, naročito jer su telekomunikacije i uopšteno elektronika oblast koja se brzo razvija pa je pitanje šta će moći da se radi za na primer 5-6 godina.

– Na kraju, da li se kajete zbog odlaska / ostanka?

Još uvek nisam u mogućnosti kao student da se kajem. Mislim da će na kraju biti Ako odeš kajaćeš se, ako ostaneš kajaćeš se.

Članci su nastali realizacijom projekta „Možda je bolje da ostanemo“ koji implementira Info Centar Juga a delom sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.