Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Politika Vesti

„Isključi nasilje, uključi srce“

U organizaciji Foruma žena Gradskog odbora Srpske napredne stranke Leskovac u Centru za ekonomiku, održana je tribina pod nazivom „Isključi nasilje,uključi srce“, u okviru kampanje 16 dana aktivizma povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

„Mi želimo da osnažimo žene. Nasilje se teško prepoznaje, ali i kada se prepozna, teško se iz njega izlazi. Žene strahuju, plaše se da priznaju da žive ili imaju posla sa nasilnikom. Tako smo očigledno vaspitavane to je problem koji se krije od porodice, rodbine, komšija,ali nažalost tako se i gube životi“, kazala je predsednica Foruma žena Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Leskovcu Kristina Vasiljković.

Učesnici na tribini su bili direktor Centra za socijalni rad, Predrag Momčilović, psiholog Jelena Todorović, koja radi u Prihvatilištu za žene i decu žrtve nasilja u porodici i žena koja je pretrpela nasilje.

Svako ima pravo na zaštitu od nasilja u porodici, u skladu sa zakonom. Svaka druga žena žrtva je psihičkog nasilja. Svaka treća je žrtva fizičkog nasilja i svaka četvrta žena trpi pretnje nasiljem. Na osnovu zvaničnog izveštaja Centra za Socijalni rad u Leskovcu, broj evidentiranih zahteva za smeštaj u Prihvatilište za žene i decu žrtve nasilja u porodici za period od 1. januara do 30. septemba tekuće godine je 21 i to četrnaest žena i sedmoro dece.

U ovom periodu prošle godine bilo je 22 zahteva.

 

(Kraj)