Društvo Srbija Vesti

Iskoristi šansu: 200 slobodnih mesta za nove biznis projekte

Još 200 slobodnih mesta ostalo je za obuku i finansiranje novoosnovanih preduzetnika, budućih startapa, zadrugara, mikro i malih preduzeća, u okviru drugog ciklusa Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja Vlade Srbije.
Zainteresovanima za pokretanje biznisa ili unapređenje dosadašnjeg poslovanja, novoosnovanim preduzetnicima, poljoprivrednim gazdinstvima, mikro i malim privrednim društvima starosti do dve godine, na raspolaganju su podsticajna sredstva do 3.600.000 dinara po projektu.

Program sprovodi Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije uz stručnu podršku Nemačke razvojne banke (KfW). Ukupno raspoloživa sredstva za realizaciju ovog Programa iznose 300 miliona dinara.

Privrednoj komori Srbije (PKS), partneru u implementaciji Programa, poverena je realizacija stručno-edukativnih obuka i mentorsko vođenje i savetovanje aplikanata.

„Dobili smo 2,3 miliona dinara za nabavku opreme i kupili dve CNC mašine za obradu drveta i lakih metala“, kaže Mladen Stanković, osnivač preduzeća „Wooden accessories“, koje u Nišu pravi aksesoare od prirodnih materijala i reklame od drveta i pleksiglasa.

Novac je i u drugoj fazi sprovođenja Programa dostupan kroz kredite sa povoljnim kamatama kod partnerskih banaka, a predviđena su i bespovratna sredstva.

Branko Lazić, direktor i osnivač apartmanskog kompleksa „Central Inn“ na Zlatiboru, obuku je prošao u RPK Užice gde je sa stručnim predavačima radio na izradi biznis plana. „Aplicirao sam za 3,6 miliona dinara za operativne troškove preduzeća. Zajedno sa odličnim predavačima i mentorima iz Komore napisao sam kvalitetan biznis plan i prošao obuku“, navodi Lazić.

Program obuhvata sve ključne aspekte podrške neophodne za uspeh startap projekata – petodnevnu obuku za izradu poslovno-investicionog plana, povoljne bankarske kredite kod komercijalnih banaka, partnera u projektu, garanciju za kredite banaka partnera, bespovratna sredstva (grant) korisnicima koji uspešno otplate kredit u iznosu do 20 odsto ukupnog investicionog ulaganja koje se finansira u okviru Programa (maksimalan iznos bespovratnih sredstava 360.000 dinara), i mentorsko vođenje i savetovanje.

Povoljni bankarski krediti u maksimalnom iznosu do 3.600.000 dinara dodeljivaće se za finansiranje investicija (nabavku proizvodne opreme, mašina, postrojenja, sadnica, kupovinu ili adaptaciju poslovnog ili proizvodnog prostora) kao i za operativne troškove, uz povoljne uslove otplate i pogodnosti u vidu niže kamatne stope koja je fiksna u maksimalnom iznosu od 5,99 odsto na godišnjem nivou. Dodatna pogodnost za korisnike kredita je ta da kolateral može biti samo predmet finansiranja kao i da su maksimalni troškovi i naknade koje banka naplaćuje korisniku kredita do 1 odsto od iznosa kredita.

Cilj ovog programa podrške u kojem kao partnerske banke učestvuju Raiffeisen Banka, UniCredit Banka i Banka Poštanska štedionica je da doprinese stvaranju stimulativnog ambijenta za početnike u poslovanju, unapređenju uslova poslovanja u sektoru MMSP i preduzetništva i otvaranju novih malih i srednjih preduzeća i preduzetničkih radnji, u skladu sa strategijom Vlade Republike Srbije.

Detaljne informacije o Programu dostupne su na sajtu Ministarstva privrede, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Fonda za razvoj Republike Srbije.