Lebane Vesti Vlasotince

Italijanski srednjoškolci posetili znamenitosti juga Srbije

U okviru programa međunarodne razmene, srednjoškolci iz italijanskog grada Falkonara Maritima bili su su gosti učenika i profesora vlasotinačke gimnazije “Stevan Jakovljević”. Ovo je uzvratna poseta mladih Italijana, s obzirom na to da su vlasotinački gimnazijalci, njih 14, posetili svoje drugare u Italiji u novembru prošle godine.

Gosti iz Italije družili su se sa vršnjacima iz Vlasotinca, Crne Trave i Lebana, a posetili su i Vlasinsko jezero, Caričin Grad, Sijarinsku Banju i Niš. Oni su upoznali  kulturu, tradiciju i način života ljudi u našim krajevima. Mlade Italijane primio je njihov sunarodnik, a sada žitelj Vlasotinca i vlasnik tekstilne fabrike,  gospodin Fiorentino.

002 006 004Gosti iz Italije i Vlasotinca na arheološkom lokalitetu Caričin Grad

“Verujem da su naši gosti na najbolji način doživeli Srbiju i naš kraj. Uverili smo se da je odlazak učenika na program razmene jedno veliko i jedinstveno životno iskustvo, a ujedno I priprema za buduće životne izazove “ rekla je profesorka engleskog jezika u vlasotinačkoj gimnaziji Biljana Pipović, koja je ovu razmenu organizovala u saradnji sa koleginicom iz Italije, Monikom Macom, posredstvom portala eTwinning.

I lebanski gimnazijalci ugostili su svoje vršnjake iz Italije i Vlasotinca. Oni su bili odlični domaćini i na najbolji način im predstavili turističke potencijale juga Srbije, Caričin grad i Sijarinsku banju. Direktor lebanske gimnazije Saša Stevanović izrazio je zahvalnost Biljani Milosavljević Pipović, profesorki engleskog jezika, koja je organizovala ovaj događaj.

005 001 003 U poseti Sijarinskoj banji

Reč je o uzvrtanoj poseti mladih Italijana u okviru programa međunarodne razmene. Vlasotinački gimnazijalci, njih 14, posetili su, svoje drugare u Italiji u novembru prošle godine.