Deca - Naša budućnost

Iz godine u godinu sve je više dece obolele od dijabetesa

Poslednjih nekoliko godina u Srbiji je povećan broj mladih koji su oboleli od dijabetesa. Da je to tako, upozorila je nedavno i naša poznata doktorka Danica Grujičić, poslavši pritom i jasnu poruku roditeljima, da se deca moraju skloniti iz pekara i radnji brze hrane.Da situacija nije ništa bolja  i u Leskovcu, potvrdjuje i doktorka Suzana Mitić, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih Doma zdravlja.U prilog ovoj tvrdnji, ona dodaje da je sve veći broj pacijenata, a medju njima i mladjih osoba, koji se za pomoć obraćaju zbog povećanog nivoa šećera u krvi  „Savetovalištu za dijabetes“, Preventivnog centra DZ u Leskovcu.
Zabrinjavajuća je pojava sve češće gojaznosti kod dece i mladih.
„Prisustvo viška masti u predelu stomaka ili abdominalna gojaznost, predstavlja opasnost, pre svega za pojavu dijabetesa kod mladih, odnosno dece.Imamo dva tipa dijabetesa koji se retko sreću. Jedan je „Mody“ tip, koji se sreće kod osoba do 25 godine života i za njega se obično kaže da je to takozvani „starački dijabetes“ kod odraslih.Kod ovog tipa, ukoliko se on postavi kao dijagnoza tim mladim osobama, a gojazne su, on može da se leči lekovima i ne mora uvek da se koristi insulin. Po tome se on razlikuje od dijabetesa  tipa jedan“, kaže za Info Centar Juga, doktorka Mitić.
Oboleli od dijabetesa, moraju da se okrenu potpuno novom, zdravom načinu života.Da steknu zdrave navike, koje praktično znače, češće obroke, više kretanja.
„Kada govorimo o hrani, odnosno načinu ishrane, svi pomisle samo na to, da to podrazumeva konzumiranje slanog, slatkog ili masnog.Ustvari je jako važan unos kalorija.Postoje osobe koje ne jedu slatkiše i tu vrstu hrane, ali je istovremeno zamene slanom ili pak testom, što ustvari i dovodi do gojaznosti“.
Ono što je siguran pokazatelj bolesti, je kada se odredjuje nivo šećera u krvi i pokaže se da je njegova vrednost od 11 milimola po litru.
„Simptomi koji pokazuju da je neko oboleo od dijabetesa prepoznatljivi su.Medjutim,kod dece su teško uočljivi, zato što ona teže objašnjavaju kako se osećaju.Uglavnom se misli, dete jede, zdravo je, pije vodu- zdravo je, a ustvari stanje može da bude nešto drugačije“, upozorava naša sagovornica.
Doktorka Mitić podseća da se kod odraslih osoba kod ove bolesti javlja žedj,imaju potrebu da često piju vodu i to veliku količinu, a znaju da to nadomeste  i gaziranim pićima i sokovima.
„Takodje, simptomi su i pojačano mokrenje noću, kao i neobjašnjiv svrab po koži. Pobekad se javlja i zamagljen vid u trenu,a potom se on razbistri, ali i osećaj malaksalosti i slabosti.Sve to može da ukaže na rezistenciju, odnosno, poremećenu glikemiju našte, ali i na dijabetes“.
Nakon što se utvrdi da je osoba obolela, neophodno je pridržavati se saveta i obavezno upotrebljavati terapiju koju je propisao lekar.