Srbija Vesti

Izborni cenzus snižen na 3 odsto, a na lokalnim i republičkim listama će biti zastupljeno 40 odsto žena

Cenzus na predstojećim prolećnim izborima biće umesto dosadašnjih pet, tri odsto, a na lokalnim i republičkim listama će biti zastupljeno 40 odsto žena, odlučila je Skupština Srbije, gde su poslanici izglasali su izmenu Zakona o izboru narodnih poslanika i o izmeni Zakona o lokalnim izborima, prenose svi mediji.

Izmene Zakona predviđaju da strankama nacionalnih manjina nije potrebno da ostvare tri odsto kako bi im bili dodeljeni mandati, pri čemu se pri raspodeli mandata primenom sistema najvećeg količnika, količnici izborinih lista stranaka manjina uvećaaju za 35 odsto.

Izbornu listu stranke ili koalicije stranaka nacionalnih manjina proglašava Republička izborna komisija (RIK), koja može da zatraži mišljenje nadležnog nacionalnog saveta o tome da li je podnosilac izborne liste stranka nacionalne manjine ili koalicija stranaka nacionalnih manjina.

U okviru izmena zakona prihvaćen je i predlog narodne poslanice Gordane Čomić da na izbornim listama mora biti 40 odsto manje zastupljenog pola, odnosno žena, a prema usvojenim amandmanima, po redosledu na listi na svakih pet mesta mora biti dva kandidata manje zastupljenog pola.

 

Info centar juga