Društvo Srbija Vesti

Izlaznost na test iz srpskog/maternjeg jezika 98,55 odsto

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je da do sada nije dobilo informacije sa terena koje bi mogle ukazivati na ozbiljnija odstupanja od procedura tokom današnjeg polaganja testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, u okviru završnog ispita za učenike osmog razreda.

U saopštenju se ističe da i dalje postoji stalna komunikacija sa okružnim upisnim komisijama, supervizorima i ostalim ključnim akterima u procesu sprovođenja završnog ispita.

Izlaznost na ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, prema pristiglim podacima iz školskih uprava je 98,55 odsto.

Rešenja testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, kao i Uputstvo za ocenjivanje objavljeni su na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Drugog dana završnog ispita, u četvrtak, 24. juna, od 9 do 11 časova, učenici polažu test iz matematike, dok će u petak, 25. juna, polagati kombinovani test, pri čemu će preliminarni rezultati završnog ispita biti objavljeni 27. juna, a konačni 2. jula.

Popunjavanje liste želja elektronskim putem preko portala https://mojasrednjaskola.gov.rs je od 26. juna do 3. jula, a popunjavanje i predaja liste želja u osnovnoj školi, kao i unos u bazu podataka neposredno u osnovnoj školi je 3. i 4. jula, pri čemu će zvanični rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima biti objavljeni 11. jula.

Na završni ispit izlaze svi učenici osmog razreda, pa i oni koji su polagali prijemni ispit za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola, polaznici programa funkcionalnog obrazovanja odraslih, kao i učenici koji su prethodnih godina završili osmi razred, a do sada nisu polagali završni ispit.

Foto: Tanjug