Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Vesti

Izložba o Beču i bečkom kongresu u Kulturnom centru Medveđe

U saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom juče je u Kulturnom centru opštine Medveđe otvorena izložba „Beč 1814/15 o gradu i kongresu“.
Direktor Kulturnog centra Medveđe, Nebojša Jakšić zahvalio se prisutnima na zainteresovanosti i rekao nešto više o budućoj saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom koji je omogućio da se ova postavka nađe u našem mestu.
Izložbu je zvanično otvorio predsednik opštine Medveđa, dr Nebojša Arsić koji je rekao da su ovakve izložbe pomak u našem kulturnom uzdizanju.
„Beč je jedna od najstarijih metropola u srcu Evrope, carski grad i mesto ukrštanja raznih kultura i uticaja. Grad koji je vekovima imao vodeću ulogu u kreiranju političke scene Evrope i ovog dela sveta. Beč važi za svetski glavni grad muzike pre svega na polju klasične muzike, gde su dali presudan pečat dali Mocart, Betoven i Štraus. Umetnost i kultura imaju dugu tradiciju u Beču, njemu se uvek svi sa radošću vraćamo.“ istakao je Arsić.

  

Bečki kongres je bio skup ambasadora velikih sila kojim je predsedavao austrijski državnik Klemens Meternih. Održan je u Beču od 1. septembra 1814. do 9. juna 1815. godine. Svrha kongresa bila je iscrtavanje političke mape Evrope nakon Napoleonovog poraza. Skup je nastavljen iako se tokom rada kongresa Napoleon vratio na vlast u Francuskoj u martu 1815. godine.

  

Nešto više sa istorijskog aspekta, predavanje o bečkom kongresu održao je profesor istorije u tehničkoj školi Nikola Tesla Nemanja Jović, koji se ovom prilikom osvrnuo i na poziciju Srbije u vreme kongresa, kada su glavnu reč vodile velike sile Engleska, Francuska i Austrija, a povremeno se uključivale Španija, Portugalija i Norveška.
Postavku izložbe posetioci će moći da pogledaju u narednih desetak dana.