Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Izoštri um – srednjoškolci i osnovci rešavali matematičke probleme

U dvorištu OS „Vuk Karadzić“, gimnazijalci iz Lebana sinoć su održali kviz“ Izoštri um“ i pokazali izvanredno znanje rešavajući ni malo jednostavne logičke i matematičke probleme, bez ponudjenih odgovora.
Ovaj zanimljivi kviz osmislila je profesorka matematike u lebanskoj Gimnaziji Dušanka Srećković koja je za naš portal rekla da je ovim kvizom želela da na jedan drugačiji i zanimljiviji način deci približi matematiku.
 „Imala sam veliku pomoć svojih učenika, posebno učenice prvog razreda Maje Trajković, koja je i uradila prezentaciju zadataka. Zadaci su pažljivo odabrani, ni malo jednostavni, a učenici su pokazali zavidno znanje i sposobnost, odmeravajući snagu uma. Koliko je bitno zainteresovati decu za matematiku, toliko je bitno i stečeno interesovanje održati. Naravno, to je vrlo često teži deo poslarekla je za Info centar juga profesorka matematike Dušanka Srećković.

 

 

Posebno je ponosna na činjenicu da je kviz privukao veliki broj dece, kako srednjoškolaca tako i osnovaca. 
„Drago mi je da su deca bila zainteresovana da na jedan drugačiji i veoma zanimljiv način rešavaju logičke probleme i zadatke koje smo im pripemili, o čemu govori i veliki odaziv dece. Kada jednom shvate da su matematički proračuni u osnovi gotovo svega što ih okružuje, i sami će osetiti potrebu da saznaju kako su sve te stvari povezane, jer deca vole da istražuju i dolaze do saznanja kako svet funkcioniše.“ ističe Dušanka Srećković. 

 

 

Ovakav tip zadataka i mozgalica trebalo bi deca da rešavaju od malena jer se na taj način podstiče razvoj inteligencije, dodaje Srećkovićeva.
 Često poistovećujemo pojmove inteligencija i pamet. Medjutim, poznati su mnogi primeri koji pokazuju da se ova dva pojma suštinski razlikuju. Inteligentan čovek ne mora biti i pametan. Često se najinteligentniji ljudi ponašaju destruktivno nanoseći štetu i okolini i sebi. Znamo neke vojskovodje koji su bili inteligentni, ali ne i pametni. Inteligencija je potencijal uma, ali sem razvijanja inteligencije kod dece, veoma bitna stvar je i rad na etici, sposobnosti razdvajanja dobrog od lošeg, usadjivanju moralnih normi i poštovanju zakona ljudskosti. Zato treba glasno opominjati svakog NEMA NAPRETKA BEZ SNAŽNOG ETIČKOG OPREDELJENJA. Jer svet najpre mora biti bolji da bi bio lepši i pametniji“ poručuje profesorka Dušanka Srećković.

 

 

Pobednička ekipa je na poklon dobila 3D štampač od sponzora kviza Societe Generale Banke za novooformljenu sekciju robotke u Gimnaziji koju je osnovala profesorka matematike Dušanka Srećković sa svojim učenicima.
Prilikom realizacije kviza veliku podršku i pomoć svojoj koleginici pružile su kolege iz Gimnazije Dušan Blagojević, Lidija Varajić i Dragana Pavlović, kao i direktor i nastavnici iz škole „Vuk Karadžić“ Dragan Jović, Aleksandar Zdravković i Aleksandar Jović. Srećkovićeva se ovim putem zahvaljuje fotografskoj radnji Foto CEKIĆ i Domu kulture „Radan“, direktoru Marku Todoroviću i Tomici Joviću koji su obezbedili ozvučenje i osvetljenje.
Tokom kviza, mnogobrojnu publiku je, izmedju bloka zadataka, zabavljao bend gimnazijalaca Tea break.